Background

Ανακαλύφθηκαν επτά νέα είδη εντόμων με «ειδικότητα» στο καμουφλάζ

Επτά νέα είδη εντόμων που είναι άριστα στο καμουφλάζ και είναι γνωστά ως «φύλλα που περπατούν», ανακαλύφθηκαν σύμφωνα με επιστήμονες.

Τα συγκεκριμένα έντομα, όπως αναφέρει ο Guardian, έχουν τη δυνατότητα του καμουφλάζ σε κλαδιά και φύλλα, κάτι που τους επιτρέπει να αναμειγνύονται στο περιβάλλον χωρίς να γίνονται αντιληπτά.

Ιστορικά, είναι δύσκολη η ταξινόμηση τέτοιου είδους εντόμων καθώς ένα είδος δεν μπορεί να αναγνωριστεί με βάση μόνο την εξωτερική εμφάνιση. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ZooKeys, χρησιμοποίησε γενετικό υλικό για τον εντοπισμό του είδους. 

Σημειώνεται πως ορισμένα έντομα που είχαν εντοπιστεί στην Ινδία θεωρήθηκε ότι ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας ειδών της νοτιοανατολικής Ασίας, κάτι που με τη συγκεκριμένη μελέτη διαψεύδεται. «Συχνά άτομα διαφορετικών ειδών υπολογίζονται ότι ανήκουν στην ίδια “οικογένεια” με βάση την εμφάνισή τους. Ήμασταν σε θέση να αναγνωρίσουμε μερικά από τα νέα είδη μόνο από τα γενετικά τους χαρακτηριστικά», εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Sarah Bank-Aubin από το πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στη Γερμανία.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Dr. Sven Bradler, επίσης από το πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, πρόσθεσε πως «υπάρχουν περίπου 3.500 γνωστά είδη εντόμων που κατοικούν σε κλαδιά και φύλλα αλλά λίγο περισσότερα από 100 είδη που κατοικούν αποκλειστικά σε φύλλα. Αν και αποτελούν μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτής της ποικιλόμορφης οικογένειας εντόμων, η εντυπωσιακή και απροσδόκητη εμφάνισή τους τα κάνει μοναδικά».

Τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι σημαντικά όχι μόνο για τη μελέτη των εντόμων στα φύλλα αλλά και για την προστασία της ποικιλομορφίας τους. Είναι χαρακτηριστικό πως η απώλεια αυτών των εντόμων από την Ινδία δεν θα μείωνε απλώς τους αριθμούς σε ένα γνωστό είδος, αλλά θα σήμαινε την εξαφάνιση ενός εντελώς ξεχωριστού είδους, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η Dr. Sarah Bank-Aubin τόνισε τη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας λέγοντας πως «το συγκεκριμένο εύρημα είναι σημαντικό για τη διατήρηση των ειδών. Εάν όλα τα έντομα του συγκεκριμένου είδους πεθάνουν στην Ινδία, δεν είναι απλώς μια ομάδα μέσα σε ένα είδος που μειώνεται, όπως πίστευαν προηγουμένως. Στην πραγματικότητα, ένα ολόκληρο ξεχωριστό είδος εξαφανίζεται. Αυτό σημαίνει ότι το ινδικό είδος είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προστατευθεί».

Χρησιμοποιώντας αυτές τις γενετικές τεχνικές, περισσότερα από 20 νέα έντομα με δυνατότητα καμουφλάζ έχουν ανακαλυφθεί σε Βιετνάμ, Βόρνεο, Ιάβα και Φιλιππίνες.

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΗΓΗ

About the author call_made

Νίκος Γεωργακόπουλος

Ο Νίκος Γεωργακόπουλος είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και βρίσκεται στον χώρο απο το 1989 . Με μακρά εμπειρία σε σταθμούς των FM και αργότερα σε διάφορα web ραδιόφωνα. Με ευρωπαϊκή πιστοποίηση ραδιοφωνικού παραγωγού. Απο το 2014 μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης του ιντερνετικού ραδιοφωνικού σταθμού www.simpleradio.gr . Επίσης , αναλαμβάνει την κατασκευή ιστοσελίδων σε περιβάλλον WordPress και την δημιουργία ραδιοφωνικών και ηχητικών spots .

More posts

Be the first to leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Νέα podcasts. Ανεβάστε τα podcast σας στην πλατφόρμα μας και δείτε τα να απογειώνονται !

0%

Συνδεθείτε για να απολαύσετε τα πλήρη πλεονεκτήματα

Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να συνεχίσετε.

LoginRegister

Απολαύστε το πλήρες πλεονέκτημα της premium πρόσβασης.

Go premiumLogin

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation