Background

Γεραπετρίτης στο Anadolu: Οικονομικά οφέλη για Ελλάδα και Τουρκία από την υλοποίηση της (θετικής) ατζέντας

Στην Τουρκία για να προετοιμάσει το έδαφος για τη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Το πλάνο και τις προτεραιότητες της αυριανής συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του έθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στην αυριανή τους συνάντηση στην Άγκυρα θα προετοιμάσουν το έδαφος για τη συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

«Θα επισκεφθώ την Τουρκία αφενός για να προετοιμάσουμε το έδαφος μαζί με τον ομόλογό μου για την συνάντηση των ηγετών μας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, η οποία θα επιβεβαιώσει την πρόθεση συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, αφετέρου για να προετοιμάσουμε τη διοργάνωση της πρώτης συνόδου του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου (ΣΣΥΕ) που θα διεξαχθεί μετά από 7 χρόνια στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Δεκέμβριο», επισημαίνει.

Όπως σημειώνει, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν σε θετικό κλίμα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, και «αποφάσισαν να επαναφέρουν την Τουρκία και την Ελλάδα στο δρόμο της συνεννόησης».

Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι η θετική ατζέντα «στοχεύει στο πλαίσιο της αναζωογόνησης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και επεκτείνεται σε τομείς συνεργασίας και στην επιχειρηματική κοινότητα, όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, η τεχνολογία, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, όπως στο συγκεκριμένο παράδειγμα της επισημοποίησης της συνεργασίας μεταξύ του «Enterprise Greece» και του «Invest in Turkey».

Γεραπετρίτης: Τα οφέλη της θετικής ατζέντας 

«Η υλοποίηση της (θετικής) ατζέντας θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη και στις δύο πλευρές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός. Αναφέρει για παράδειγμα, ότι «ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών μας έφτασε τα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, εντούτοις, εκτός από τα προφανή οικονομικά οφέλη, η υλοποίηση της θετικής ατζέντας διατηρεί επίσης ζωντανό τον μεταξύ μας διάλογο. Αυτός ο διάλογος είναι το μόνο πραγματικό εργαλείο για την επίτευξη προόδου στις σχέσεις μας και την προώθηση των εθνικών συμφερόντων και των δύο πλευρών».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε ότι μαζί με το Φιντάν έχουν δημιουργήσει μια πολύ καλή προσωπική σχέση στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και της ειλικρίνειας και ότι βρίσκονται σε τακτική επαφή με τρόπο που επιτρέπει την άμεση και εποικοδομητική συνεργασία. Τόνισε δε, ότι ο άμεσος δίαυλος επικοινωνίας σε υψηλό επίπεδο επιτρέπει την ταχεία επίλυση των κρίσεων και ότι το γεγονός αυτό παρέχει επίσης μια σταθερή βάση για συνομιλίες μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Οι τακτικές συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών έχουν τόσο ισχυρό συμβολισμό όσο και ουσιώδες περιεχόμενο: «Αφενός οι δύο ηγέτες επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα του πολιτικού διαλόγου, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αφετέρου δίνουν γενικές οδηγίες για τη συνέχιση των συνομιλιών».

«Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι διακυβερνητικές συνομιλίες, που διεξάγονται με ευθύνη και λογοδοσία των δύο Υπουργών Εξωτερικών, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των τακτικών συναντήσεων των ηγετών των δύο χωρών. Είναι ένα σημαντικό μήνυμα για τους λαούς μας ότι οι αρχηγοί κυβερνήσεων στέλνουν πρώτοι το μήνυμα της καλής συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης», ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ακόμη σημείωσε πως η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να θέσουν στόχους που θα αποφέρουν κοινά οφέλη σε τομείς όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές ενώ τόνισε ότι τα οφέλη από τη συνεργασία σε αυτούς τους τομείς ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες θα είναι πολύ μεγάλα και δεν θα περιορίζονται μόνο στην οικονομία. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο τουρισμός και οι μεταφορές ηγούνται της θετικής ατζέντας», ανέφερε.

«Πιστεύω ότι η νέα προοπτική που πρέπει να υιοθετηθεί για την επίλυση των προβλημάτων που δεν έχουν επιλυθεί στις διμερείς σχέσεις εδώ και χρόνια είναι ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εγκαθίδρυση μιας σχέσης ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Γεραπετρίτης: Βήμα – βήμα η διαδικασία διαλόγου 

«Η διαδικασία διαλόγου, για την οποία γίνονται προσπάθειες να προχωρήσει βήμα προς βήμα, μπορεί να είναι επιτυχής μόνο με αυτή την προϋπόθεση. Η διαδικασία αυτή θα καθοδηγείται από τους Yπουργούς Εξωτερικών, πάντα με πλήρη σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, και θα αποτυπώνεται σε πολιτικό διάλογο, θετική ατζέντα και σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Με αυτόν τον τρόπο προκειμένου να επιτευχθούν χρήσιμα και συγκεκριμένα αποτελέσματα θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, κοινή προσέγγιση και υψηλή υπευθυνότητα».

Ο Γιώργος Γεραπτερίτης ανέφερε ακόμη ότι κι η Ελλάδα επιθυμεί να αυξηθεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο λαών και υπενθυμίζει ότι μπορούν να συνυπάρξουν στην καθημερινή ζωή χωρίς να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και οι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο τις δύο χώρες από την κάθε πλευρά αποτελούν απόδειξη αυτού

«Ωστόσο πέραν αυτού, με αφορμή τις τραγικές απώλειες που αντιμετώπισαν η Ελλάδα και η Τουρκία το 2023, φάνηκε για άλλη μια φορά ότι οι δύο λαοί διατηρούν πάντοτε το ανθρώπινο ενδιαφέρον ο ένας προς τον άλλον. Αυτή η ανθρωπιά είναι ίσως το σημαντικότερο κοινό χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο λαούς», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ

About the author call_made

Νίκος Γεωργακόπουλος

Ο Νίκος Γεωργακόπουλος είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και βρίσκεται στον χώρο απο το 1989 . Με μακρά εμπειρία σε σταθμούς των FM και αργότερα σε διάφορα web ραδιόφωνα. Με ευρωπαϊκή πιστοποίηση ραδιοφωνικού παραγωγού. Απο το 2014 μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης του ιντερνετικού ραδιοφωνικού σταθμού www.simpleradio.gr . Επίσης , αναλαμβάνει την κατασκευή ιστοσελίδων σε περιβάλλον WordPress και την δημιουργία ραδιοφωνικών και ηχητικών spots .

More posts

Be the first to leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Νέα podcasts. Ανεβάστε τα podcast σας στην πλατφόρμα μας και δείτε τα να απογειώνονται !

0%

Συνδεθείτε για να απολαύσετε τα πλήρη πλεονεκτήματα

Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να συνεχίσετε.

LoginRegister

Απολαύστε το πλήρες πλεονέκτημα της premium πρόσβασης.

Go premiumLogin

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation