Background

Γιατί σας ενοχλεί τόσο πολύ μια μαύρη Κλεοπάτρα;- H σκηνοθέτρια της σειράς απαντά στις αντιδράσεις

H Τίνα Γιαράβι, σκηνοθέτρια της σειράς «Βασίλισσα Κλεοπάτρα» που κάνει το ντεμπούτο της στο Netflix στις 10 Μαΐου, απάντησε στις αντιδράσεις για την επιλογή μαύρης ηθοποιού στον ομώνυμο ρόλο. 

«Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί να βλέπω την Ελίζαμπεθ Τέιλορ να υποδύεται την Κλεοπάτρα. Είχα γοητευτεί, αλλά ακόμη και τότε ένιωθα ότι η εικόνα δεν ήταν σωστή. Ήταν όντως τόσο λευκό το δέρμα της; Με αυτή τη νέα παραγωγή, θα μπορούσα να βρω τις απαντήσεις σχετικά με την κληρονομιά της Κλεοπάτρας και να την απελευθερώσω από τον ασφυκτικό κλοιό που είχε βάλει το Χόλιγουντ στην εικόνα της», επισημαίνει η Τίνα Γιαράβι, γράφοντας άρθρο στο Variety με τίτλο «Τι σας ενοχλεί τόσο πολύ σε μια μαύρη Κλεοπάτρα;». 

Η Κλεοπάτρα απείχε οκτώ γενιές από τους Πτολεμαίους προγόνους

Εν συνεχεία, η ίδια αναφέρθηκε στην κληρονομιά της Κλεοπάτρας, η οποία έχει αποδοθεί κατά καιρούς στους Έλληνες, τους Μακεδόνες και τους Πέρσες.

«Τα γνωστά γεγονότα είναι ότι η μακεδονική ελληνική οικογένειά της -η γραμμή των Πτολεμαίων- διασταυρώθηκε με τη δυναστεία των Σελευκιδών της Δυτικής Αφρικής και βρισκόταν στην Αίγυπτο για 300 χρόνια. Η Κλεοπάτρα απείχε οκτώ γενιές από αυτούς τους Πτολεμαίους προγόνους, γεγονός που καθιστά κάπως αδύνατη την πιθανότητα να ήταν λευκή».

Γιατί κάποιοι θέλουν την Κλεοπάτρα να είναι λευκή;

Η σκηνοθέτης εκφράζει σειρά ερωτήσεων που αφορούν στα στερεότυπα τα οποία αφορούν το πρόσωπο της βασίλισσας της Κλεοπάτρας και τα οποία κατά κύριο λόγο πηγάζουν από τα πρόσωπα που την ενσάρκωσαν στη μεγάλη οθόνη.

«Γιατί να μην είναι η Κλεοπάτρα μια μελαχρινή αδελφή; Και γιατί κάποιοι τη θέλουν να είναι λευκή; Η εγγύτητά της με τη λευκότητα φαίνεται να της δίνει αξία, και για ορισμένους Αιγυπτίους φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία».

Σκηνοθέτης της «Βασίλισσας Κλεοπάτρας»: Γιατί σας ενοχλεί τόσο πολύ μια μαύρη Κλεοπάτρα; Facebook Twitter
Φωτ.: Variety/Τίνα Γιαράβι

Η Τίνα Γιαράβι αναφέρθηκε και στην τεράστια διαδικτυακή εκστρατεία μίσους που εισέπραξε από τους Αιγύπτιους καθώς όπως είπε «Δεν είναι μόνο ότι σκηνοθέτησα μια σειρά που παρουσιάζει την Κλεοπάτρα ως μαύρη, αλλά ζήτησα από τους Αιγύπτιους να δουν τους εαυτούς τους ως Αφρικανούς. Είναι έξαλλοι μαζί μου γι’ αυτό, ωστόσο εγώ δεν έχω κάποιο πρόβλημα».

Και συμπλήρωσε πως «Με κατηγόρησαν ότι κάνω «blackwashing» και ότι κλέβω την ιστορία τους.

Σκηνοθέτης της «Βασίλισσας Κλεοπάτρας»: Γιατί σας ενοχλεί τόσο πολύ μια μαύρη Κλεοπάτρα; Facebook Twitter
Φωτ.: Netflix

Η Κλεοπάτρα δεν ήταν λευκή

Ολοκληρώνοντας η σκηνοθέτης τόνισε πως «Η Κλεοπάτρα ήταν μαύρη; Δεν το ξέρουμε σίγουρα, αλλά μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν ήταν λευκή όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση με τους εαυτούς μας για τον χρωματισμό μας και την εσωτερικευμένη λευκή υπεροχή με την οποία μας έχει γαλουχήσει το Χόλιγουντ. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ιστορία της Κλεοπάτρας δεν αφορά τόσο την ίδια όσο το ποιοι είμαστε εμείς».

Ενώ αμέσως μετά αναφέρθηκε και στον μισογυνισμό υπογραμμίζοντας πως «εξακολουθεί να μας επηρεάζει και σήμερα. Πρέπει να απελευθερώσουμε τη φαντασία μας και να δημιουργήσουμε με τόλμη έναν κόσμο στον οποίο μπορούμε να εξερευνήσουμε τα ιστορικά μας πρόσωπα χωρίς να φοβόμαστε την πολυπλοκότητα που συνοδεύει την απεικόνισή τους».

Τέλος, σχολίασε πως «Θα ήθελα να τραβήξω μια ευθεία γραμμή από αυτήν στις γυναίκες στην Αίγυπτο που ξεσηκώθηκαν στις αραβικές εξεγέρσεις και στις Ιρανές αδελφές μου που σήμερα επαναστατούν ενάντια σε ένα βάναυσο καθεστώς. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν πιο σημαντικό να έχουμε γυναίκες ηγέτες: λευκές ή μαύρες».

Σκηνοθέτης της «Βασίλισσας Κλεοπάτρας»: Γιατί σας ενοχλεί τόσο πολύ μια μαύρη Κλεοπάτρα; Facebook Twitter
Φωτ.: Netflix

Με πληροφορίες από Variety

ΠΗΓΗ

About the author call_made

Νίκος Γεωργακόπουλος

Ο Νίκος Γεωργακόπουλος είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και βρίσκεται στον χώρο απο το 1989 . Με μακρά εμπειρία σε σταθμούς των FM και αργότερα σε διάφορα web ραδιόφωνα. Με ευρωπαϊκή πιστοποίηση ραδιοφωνικού παραγωγού. Απο το 2014 μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης του ιντερνετικού ραδιοφωνικού σταθμού www.simpleradio.gr . Επίσης , αναλαμβάνει την κατασκευή ιστοσελίδων σε περιβάλλον WordPress και την δημιουργία ραδιοφωνικών και ηχητικών spots .

More posts

Be the first to leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Νέα podcasts. Ανεβάστε τα podcast σας στην πλατφόρμα μας και δείτε τα να απογειώνονται !

0%

Συνδεθείτε για να απολαύσετε τα πλήρη πλεονεκτήματα

Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να συνεχίσετε.

LoginRegister

Απολαύστε το πλήρες πλεονέκτημα της premium πρόσβασης.

Go premiumLogin

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation