Background

Δίκη για το Μάτι: «Επρεπε να δοθεί εντολή για προληπτική απομάκρυνση πολιτών»

Η δεύτερη ημέρα κατάθεσης του Ανδριανού Γκουρμπάτση

Σε ευθύνες συγκεκριμένων κατηγορουμένων για τη φωτιά στο Μάτι αναφέρθηκε κατά την σημερινή δεύτερη ημέρα κατάθεσης του στη δίκη ο τεχνικός σύμβουλος των θυμάτων, Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Η θέση που διατύπωσε στη δίκη για το Μάτι ο Αντιστράτηγος της πυροσβεστικής ε.α, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, είναι αντίστοιχη με αυτήν που έχει και ο πραγματογνώμονας της εισαγγελίας Δημήτρης Λιότσιος, δηλαδή έπρεπε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να δοθεί εντολή για προληπτική απομάκρυνση πολιτών, πριν τις 17.30 που η φωτιά δεν είχα ακόμη διασπαστεί σε δύο μέτωπα.

Αναφερόμενος στον κατηγορούμενο που στην φωτιά στο Μάτι ήταν υπαρχηγός επιχειρήσεων, ο πραγματογνώμονας των θυμάτων είπε πως «ο Ματθαιόπουλος δεν ήταν κομιστής εντολών αλλά εκ της θέσεως του έπρεπε να δίνει εντολές». Αναφέρθηκε επίσης και στον τότε διοικητή του ΕΣΚΕ Γιάννη Φωστιέρη λέγοντας πως «έπρεπε άμεσα να είχε κινητοποιήσει τον μηχανισμό του 199» Ανέφερε δε, πως «Πρώτο μέλημα της πυροσβεστικής είναι η διάσωση των ανθρώπων και μετά να σβήσει η φωτιά ή ταυτόχρονα. Εδώ δεν σώθηκε ο κόσμος».

Ανδριανός Γκουρμπάτσης για Μάτι: Δεν αξιολογήθηκε ορθά ο κίνδυνος

Ο μάρτυρας επανέλαβε πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις έπρεπε να αντιδράσουν άμεσα στο Νταού Πεντέλης για να περιοριστεί η φωτιά και επεσήμανε ότι «Πιστεύω ότι δεν αξιολογήθηκε ορθά ο κίνδυνος και υπήρξε ολιγωρία κινητοποίησης των εναέριων και επίγειων δυνάμεων». Είπε επίσης πως εκείνη την ημέρα δεν έκλεισε κανένα αεροδρόμιο λόγω καιρικών συνθηκών και ότι υπήρχαν διαθέσιμα εναέρια μέσα για να διατεθούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ενέργειες του κατηγορούμενου, τότε δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη, Στέργιου Καψάλη, ο Αντιστράτηγος είπε πως καθυστέρησε να ειδοποιήσει για την φωτιά και ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος «φημολογείται πως είναι κουμπάρος με τον κάτοικο της περιοχής και επίσης κατηγορούμενο στην υπόθεση στον οποίο αποδίδεται η έναρξη της φωτιάς». 

Ο μάρτυρας είπε πως πιθανότατα γι αυτό το λόγο «υπήρχε μία καθυστέρηση ενημέρωσης από το δήμαρχο Πεντέλης για τη φωτιά. Κινητοποίησε πρώτα τα δικά του οχήματα. Δεν τηλεφώνησε ποτέ στην πυροσβεστική, δεν προκύπτει από καταγραφικά τέτοιο τηλεφώνημα. Μετά τις 5 τηλεφώνησε και ενημέρωσε τον κύριο Τόσκα». Συμπλήρωσε παράλληλα πως δεν είχε γίνει καθαρισμός των ρεμάτων στον δήμο.

«Δεν διατάχτηκε ποτέ ΕΔΕ»

Αντίστοιχα σε ερώτηση για τον κατηγορούμενο δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελο Μπουρνούς ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης είπε: «τον άκουσα που έδωσε συνέντευξη και είπε πως η φωτιά κατευθύνεται προς Διόνυσο, βόρεια και ότι στο Μάτι δεν θα πάει. Πως να αποφασίσει για οργανωμένη απομάκρυνση αφού είχε άλλη αντίληψη για την κατεύθυνση της πυρκαγιάς;».

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως για όσα συνέβησαν στο Μάτι δεν διατάχθηκε ποτέ Ένορκη Διοικητική Εξέταση και ότι γενικότερα ποτέ δεν έχει γίνει έρευνα για καμία φωτιά.

«Επειδή στην προκειμένη περίπτωση εμπλεκόμενος ήταν ο αρχηγός, θα μπορούσαν να διατάξουν έρευνα ο κύριος Τόσκας ή η κυρία Γεροβασίλη από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης. Εγώ έκανα μία αναφορά στην κυρία Γεροβασίλη πως θα έπρεπε να γίνει έρευνα. Δεν έγινε» είπε.

Η κατάθεση του πραγματογνώμονα συνεχίζεται την Δευτέρα 24 Απριλίου.

Με πληροροφίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ

About the author call_made

Νίκος Γεωργακόπουλος

Ο Νίκος Γεωργακόπουλος είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και βρίσκεται στον χώρο απο το 1989 . Με μακρά εμπειρία σε σταθμούς των FM και αργότερα σε διάφορα web ραδιόφωνα. Με ευρωπαϊκή πιστοποίηση ραδιοφωνικού παραγωγού. Απο το 2014 μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης του ιντερνετικού ραδιοφωνικού σταθμού www.simpleradio.gr . Επίσης , αναλαμβάνει την κατασκευή ιστοσελίδων σε περιβάλλον WordPress και την δημιουργία ραδιοφωνικών και ηχητικών spots .

More posts

Be the first to leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Νέα podcasts. Ανεβάστε τα podcast σας στην πλατφόρμα μας και δείτε τα να απογειώνονται !

0%

Συνδεθείτε για να απολαύσετε τα πλήρη πλεονεκτήματα

Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να συνεχίσετε.

LoginRegister

Απολαύστε το πλήρες πλεονέκτημα της premium πρόσβασης.

Go premiumLogin

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation