Background

Εντυπωσιακές εικόνες του Δείμου, του μικρότερου δορυφόρου του Άρη

Το διαστημικό σκάφος Hope, μέρος της αποστολής των Εμιράτων για τον πλανήτη Άρη, βρέθηκε μόλις 100 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του μικρότερου δορυφόρου του, του Δείμου, και έκανε εξαιρετικά λεπτομερείς παρατηρήσεις.

Το διαστημικό σκάφος Hope έστειλε στη Γη τις πιο ευκρινείς εικόνες που έχουν τραβηχτεί ποτέ από τον Δείμο, τον μικρότερο δορυφόρο του πλανήτη Άρη. Οι εικόνες όχι μόνο παρείχαν στους επιστήμονες νέες πληροφορίες, αλλά και έθεσαν εν αμφιβόλω τις υπάρχουσες θεωρίες για την προέλευσή του. Οι εικόνες τραβήχτηκαν από απόσταση περίπου 110 χιλιομέτρων από τον Δείμο, τον έναν από τους δύο δορυφόρους του Άρη (ο Φόβος είναι ο μεγαλύτερος από τους δύο).

Το Hope εκτοξεύτηκε στις 20 Ιουλίου 2020 από το διαστημικό κέντρο της Τανεγκασίμα στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο της παρθενικής διαπλανητικής αποστολής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της πρώτης από χώρα του αραβικού κόσμου.

Πρώτη φορά από το 1977 που διαστημικό σκάφος πλησίασε τόσο κοντά στον δορυφόρο Δείμο

Είναι η πρώτη φορά από την αποστολή Viking στον Άρη (1977) που διαστημόπλοιο πλησίασε τόσο κοντά στον Δείμο, τόνισαν σήμερα αξιωματούχοι της Διαστημικής Αποστολής των Εμιράτων στον Άρη (Emirates Mars Mission ή EMM) στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU) στη Βιέννη.

Χάρη στην κάμερα EXI που παρέχει έγχρωμες εικόνες υψηλής ανάλυσης, το Hope αποκάλυψε την «σκοτεινή πλευρά» του μικρότερου δορυφόρου του Άρη. Ο Δείμος απέχει περίπου 23.000 χιλιόμετρα από τον Άρη και οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι για την προέλευσή του.

«Δεν είμαστε βέβαιοι για την προέλευση ούτε του Φόβου ούτε του Δείμου», σημείωσε η Χέσα αλ Ματρούσι, εκ των υπευθύνων της αποστολής EMM. Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη θεωρία, «πρόκειται για αστεροειδείς που αιχμαλωτίστηκαν στην τροχιά του Κόκκινου Πλανήτη».

Ωστόσο, οι παρατηρήσεις του Hope ενισχύουν μια εντελώς διαφορετική θεωρία: ο Δείμος να γεννήθηκε από τα σπλάχνα του Άρη. Φέρεται να αποτελούσε τμήμα του, που αποκολλήθηκε από μια σφοδρή πρόσκρουση, και εν συνεχεία αιχμαλωτίστηκε στην τροχιά του Άρη.

Σχολιάζοντας τις εικόνες του Δείμου στο Twitter, ο πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ έγραψε σε ανάρτησή του ότι ο δορυφόρος ήταν μέρος του Άρη, από τον οποίο «χωρίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια».

Το διαστημικό σκάφος Hope θα συνεχίσει την παρατήρηση του Δείμου καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 για να συλλέξει περισσότερα δεδομένα, διευκρινίζει η διαστημική υπηρεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία αποφάσισε να παρατείνει την αποστολή για ακόμη ένα έτος.

Η πλουσιότερη χώρα του Κόλπου φιλοδοξεί επίσης να στείλει το 2024 ένα μη επανδρωμένο ρομποτικό όχημα στη Σελήνη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

ΠΗΓΗ

About the author call_made

Νίκος Γεωργακόπουλος

Ο Νίκος Γεωργακόπουλος είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και βρίσκεται στον χώρο απο το 1989 . Με μακρά εμπειρία σε σταθμούς των FM και αργότερα σε διάφορα web ραδιόφωνα. Με ευρωπαϊκή πιστοποίηση ραδιοφωνικού παραγωγού. Απο το 2014 μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης του ιντερνετικού ραδιοφωνικού σταθμού www.simpleradio.gr . Επίσης , αναλαμβάνει την κατασκευή ιστοσελίδων σε περιβάλλον WordPress και την δημιουργία ραδιοφωνικών και ηχητικών spots .

More posts

Be the first to leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Νέα podcasts. Ανεβάστε τα podcast σας στην πλατφόρμα μας και δείτε τα να απογειώνονται !

0%

Συνδεθείτε για να απολαύσετε τα πλήρη πλεονεκτήματα

Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να συνεχίσετε.

LoginRegister

Απολαύστε το πλήρες πλεονέκτημα της premium πρόσβασης.

Go premiumLogin

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation