Background

Επίδομα θέρμανσης 2023: Για ποιους αυξάνεται- Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης

Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών

Στα ίδια επίπεδα διατηρείται το ποσό για το επίδομα θέρμανσης 2023-24 σύμφωνα με την εξειδίκευσή των νέων μέτρων στήριξης εισοδήματος που έκανε το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, για τη χειμερινή περίοδο το επίδομα θέρμανσης θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι, δηλαδή 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμό-ημέρες. 

Το εισοδηματικό όριο παραμένει το ίδιο για τον άγαμο (16.000 ευρώ) και τον έγγαμο (24.000 ευρώ), αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, δεν θα ισχύσει η διπλή επιδότηση για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο, υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου.

Παράλληλα, στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται εκτός του εισοδήματος και όριο τζίρου, στα 80.000 ευρώ ετησίως.

Το κόστος του επιδόματος υπολογίζεται σε 237 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 280 εκατομμυρίων ευρώ που ανήλθε πέρυσι.

Τα οικονομικά μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν

Νωρίτερα σήμερα, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς ανακοίνωσε τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών για τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα: 

 1. Αυξάνονται από 1ης Ιανουαρίου 2024 οι συντάξεις. 
 2. Για 750.000 συνταξιούχους με σύνταξη έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ θα δοθούν στα τέλη Δεκεμβρίου από 100 έως 200 ευρώ. Καλύπτει 750.000 από τους 850.000.
 3. Από τον Δεκέμβριο αυξάνεται κατά 8% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για 225.000 δικαιούχους με κόστος 41 εκατομμύρια ευρώ
 4. Προχωρά η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
 5. Το επίδομα θέρμανσης θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμοημέρες. Ωστόσο, αυξάνεται το όριο για οικογένειες με παιδιά σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Δεν ισχύει διπλή επιδότηση για όσους καταναλώσουν για πρώτη φορά πετρέλαιο ή υγραέριο έναντι φυσικού αερίου, στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν με επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται πέραν του εισοδήματος και όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. 
 6. Θεσμοθετείται πρόγραμμα εναέριας διάσωσης με 6 βάσεις ελικοπτέρων με κόστος 25 εκατομμύρια ευρώ.
 7. Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού απο 150-200 ευρώ που λάμβαναν.
 8. Από 1 Ιανουαρίου 2024 μειώνεται στο 0,2% ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου.
 9. Για 300 πιλότους και πληρώματα πυροσβεστικών αεροσκαφών αυξάνεται κατά 2.000 το πτητικό επίδομα.
 10. Το market pass θα ισχύει σε Θεσσαλία, Έβρο, Βοιωτία και Φθιώτιδα για περιοχές που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές.
 11. Ξεπαγώνουν οι τριετίες από την 1η Ιανουαρίου 2024.
 12. Καταργείται η μείωση συντάξεων 30% όσων συνταξιούχων εργάζονται με αντικατάσταση για εισφορά 10% επί των επιπρόσθετων αμοιβών για την εργασία.
 13. Αυξάνονται τα έξοδα διανυκτέρευσης ένστολων στα επίπεδα που ισχύουν με το νέο μισθολόγιο για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους από την 1η Ιανουαρίου 2024. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το συνολικό κόστος των νέων παρεμβάσεων ανέρχεται σε 411 εκατομμύρια το 2023 και 623 εκατομμυρίων ευρώ για το 2024.

ΠΗΓΗ

About the author call_made

Νίκος Γεωργακόπουλος

Ο Νίκος Γεωργακόπουλος είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και βρίσκεται στον χώρο απο το 1989 . Με μακρά εμπειρία σε σταθμούς των FM και αργότερα σε διάφορα web ραδιόφωνα. Με ευρωπαϊκή πιστοποίηση ραδιοφωνικού παραγωγού. Απο το 2014 μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης του ιντερνετικού ραδιοφωνικού σταθμού www.simpleradio.gr . Επίσης , αναλαμβάνει την κατασκευή ιστοσελίδων σε περιβάλλον WordPress και την δημιουργία ραδιοφωνικών και ηχητικών spots .

More posts

Be the first to leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Νέα podcasts. Ανεβάστε τα podcast σας στην πλατφόρμα μας και δείτε τα να απογειώνονται !

0%

Συνδεθείτε για να απολαύσετε τα πλήρη πλεονεκτήματα

Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να συνεχίσετε.

LoginRegister

Απολαύστε το πλήρες πλεονέκτημα της premium πρόσβασης.

Go premiumLogin

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation