Background

Επιστήμονες έμαθαν παπαγάλους να κάνουν βιντεοκλήσεις σε άλλα πουλιά- Και εκείνα το λάτρεψαν

Η μελέτη για την κοινωνικοποίηση τους είχε πολύ θετικά αποτελέσματα

Επιστήμονες έμαθαν σε παπαγάλους να κάνουν κλήσεις σε άλλα πουλιά μέσω Facebook Messenger στο πλαίσιο έρευνας. Μετά το τέλος της, όμως, διατήρησαν τη συνήθεια.

Η μελέτη έδειξε ότι, όπως και οι άνθρωποι, οι παπαγάλοι μπορούν να δημιουργήσουν «ισχυρές κοινωνικές σχέσεις» που ωφελούν την υγεία τους.

Τα ευρήματα προέκυψαν ύστερα από περισσότερες από 1.000 ώρες βιντεοσκοπημένων στιγμών 18 παπαγάλων που μένουν σε σπίτια ως κατοικίδια.

Η μελέτη μεταξύ ερευνητών από το πανεπιστήμιο Northeastern, το ΜΙΤ και το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, είχε στόχο να μάθουν οι παπαγάλοι, που είναι συνήθως ευφυή και ιδιαίτερα κοινωνικά πτηνά, νέες δεξιότητες, σε μία περίοδο τριών μηνών. 

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έμαθαν να κάνουν μόνοι τους βιντεοκλήσεις, ακόμα και να πετούν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα πτηνά επωφελήθηκαν από την αλληλεπίδραση με άλλους παπαγάλους μέσω του διαδικτύου.

Στη φύση, οι παπαγάλοι ζουν με μεγάλα σμήνη, αλλά στην αιχμαλωσία τείνουν να είναι μόνοι τους σε κλουβιά ή με μερικά ακόμη πουλιά. Είναι, επίσης, επιρρεπείς σε ανίατες ασθένειες που είναι μεταδοτικές και άρα είναι δύσκολη η κοινωνικοποίησή τους

Η απομόνωση και η πλήξη μπορεί να προκαλέσουν στα πτηνά ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία σωματοποιούνται με τη μορφή υπερβολικής κινητικότητας αλλά και αυτοτραυματισμού. 

«Η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις δεσμούς μεταξύ των ζώων, όταν δεν είναι δυνατόν να βρεθούν» δήλωσε ένας από τους επιστήμονες, που συμμετείχαν στην έρευνα. 

Σε διάστημα δύο εβδομάδων, οι παπαγάλοι έμαθαν να κάνουν βιντεοκλήσεις χτυπώντας ένα κουδούνι και επιλέγοντας το πουλί που ήθελαν να καλέσουν. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο μηνών, έκαναν 147 σκόπιμες κλήσεις, με τη βοήθεια των φροντιστών τους.

«Η συμπεριφορά τους συχνά αντανακλούσε αυτό που θα περιμέναμε από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών των ειδών πουλιών στην πραγματική ζωή. Είδαμε πουλιά να μαθαίνουν να αναζητούν τροφή για πρώτη φορά, και ένας φροντιστής ανέφερε ότι το πουλί του πέταξε για πρώτη φορά μετά από μία κλήση» είπε άλλη ερευνήτρια. 

Με πληροφορίες από Metro

ΠΗΓΗ

About the author call_made

Νίκος Γεωργακόπουλος

Ο Νίκος Γεωργακόπουλος είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και βρίσκεται στον χώρο απο το 1989 . Με μακρά εμπειρία σε σταθμούς των FM και αργότερα σε διάφορα web ραδιόφωνα. Με ευρωπαϊκή πιστοποίηση ραδιοφωνικού παραγωγού. Απο το 2014 μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης του ιντερνετικού ραδιοφωνικού σταθμού www.simpleradio.gr . Επίσης , αναλαμβάνει την κατασκευή ιστοσελίδων σε περιβάλλον WordPress και την δημιουργία ραδιοφωνικών και ηχητικών spots .

More posts

Be the first to leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Νέα podcasts. Ανεβάστε τα podcast σας στην πλατφόρμα μας και δείτε τα να απογειώνονται !

0%

Συνδεθείτε για να απολαύσετε τα πλήρη πλεονεκτήματα

Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να συνεχίσετε.

LoginRegister

Απολαύστε το πλήρες πλεονέκτημα της premium πρόσβασης.

Go premiumLogin

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation