Background

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος απέκτησε μια εντυπωσιακή συλλογή 1.800 τεκμηρίων για τη Μαρία Κάλλας


ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ
: η γυναίκα που άλλαξε το λυρικό τραγούδι με τις ερμηνείες της, η μεγάλη ντίβα, το ασύγκριτο μουσικό φαινόμενο, ο θρύλος της όπερας. Μια εκθαμβωτική ζωή και καριέρα με χιλιάδες θαυμαστές, εκατοντάδες επιτυχίες και έναν παραμυθένιο έρωτα που κατέληξε σε τραγωδία. Φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της, οι επισκέπτες της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη ζωή και το έργο της κορυφαίας Ελληνίδας υψιφώνου μέσα από ένα σπάνιο αρχειακό υλικό.

Ανάμεσα στους ποικίλους θησαυρούς που βρίσκονται στο εμβληματικό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης και κοσμούν τα ράφια της θα φιλοξενείται πλέον μια εντυπωσιακή συλλογή 1.800 περίπου τεκμηρίων διεθνούς βιβλιογραφίας που σχετίζονται με τη σπουδαία ερμηνεύτρια. Ντοκουμέντα τα οποία είναι αποτέλεσμα μιας πολυετούς και συστηματικής καταγραφής και τα οποία συγκέντρωνε ανελλιπώς, για σαράντα χρόνια, ο Benedict Gagelmann, κάτοικος Γερμανίας και λάτρης της Μαρίας Κάλλας.

Ενδεικτικά, το εύρος της συλλογής περιλαμβάνει βιογραφίες, μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, θεατρικά έργα, διπλωματικές εργασίες, τυπογραφικά δοκίμια, βιβλία για παιδιά, graphic novels, αλλά και περιοδικά, φυλλάδια και προγράμματα παραστάσεων, αφίσες, οδηγούς εκθέσεων, fanzins, ακόμα και τράπουλες και γραμματόσημα.

Ενδεικτικά, το εύρος της συλλογής περιλαμβάνει βιογραφίες, μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, θεατρικά έργα, διπλωματικές εργασίες, τυπογραφικά δοκίμια, βιβλία για παιδιά, graphic novels, αλλά και περιοδικά, φυλλάδια και προγράμματα παραστάσεων, αφίσες, οδηγούς εκθέσεων, fanzines, ακόμα και τράπουλες και γραμματόσημα. Εντυπωσιάζει εξίσου το εύρος των γλωσσών στις οποίες έχουν εκδοθεί έργα για τη Μαρία Κάλλας, αφού εκτός των κύριων ευρωπαϊκών γλωσσών, υπάρχουν πολλές εκδόσεις σε γλώσσες της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και της Άπω Ανατολής.

Η εν λόγω συλλογή αποτελεί καρπό πολυετούς αναζήτησης από τον Γερμανό δωρητή βιβλίων και περιοδικών σε διάφορες γλώσσες του κόσμου, με βασικό αντικείμενο τη ζωή και το έργο της κορυφαίας Ελληνίδας υψιφώνου. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Gagelmann αφηγείται πώς ξεκίνησαν όλα: «Γεννήθηκα το 1948 και προέρχομαι από μια οικογένεια όπου η μουσική διαδραμάτιζε καταλυτικό ρόλο, ειδικά η όπερα. Ο δίδυμος αδελφός μου έγινε μαέστρος ενώ προσωπικά θυμάμαι ότι παρακολούθησα την πρώτη μου παράσταση όπερας όταν ήμουν 7 ετών. Κάπως έτσι, όταν ήμουν έφηβος, ήρθα σε επαφή με τη φωνή της Μαρίας Κάλλας και λίγο αργότερα διάβασα κάποιες βιογραφικές πληροφορίες για εκείνη. Μου έκανε εντύπωση ότι δεν υπήρχαν βιβλιογραφικά αξιόπιστες πληροφορίες στη διεθνώς δημοσιευμένη βιβλιογραφία για τη Μαρία Κάλλας, οπότε άρχισα να αναζητώ ό,τι είχε δημοσιευτεί σε όλο τον κόσμο για το θέμα αυτό».

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος απέκτησε μια εντυπωσιακή συλλογή 1.800 τεκμηρίων για τη Μαρία Κάλλας Facebook Twitter
“Για πάνω από 40 χρόνια συγκέντρωνα ό,τι είχε εκδοθεί παγκοσμίως και αφορούσαν την Κάλλας”, ισχυρίζεται ο κ. Benedict Gagelmann.

Όσον αφορά τη διάσωση και προβολή της καλλιτεχνικής κληρονομιάς της Κάλλας, ο κ. Gagelmann υποστηρίζει: «Κατά κύριο λόγο χρησιμοποίησα τους ακόλουθους κανόνες. Αναζήτησα βιβλία που είχαν γραφτεί για τη Μαρία Κάλλας ή βιβλία που περιείχαν άρθρα για την Κάλλας που είχαν έκταση τουλάχιστον 15 σελίδων. Επίσης, έψαχνα τις διάφορες μεταφράσεις σε άλλες γλώσσες των ίδιων αυτών βιβλίων.

Στην συλλογή μου συμπεριέλαβα, επίσης, τις νέες εκδόσεις αυτών των τίτλων, εφόσον είχε αλλάξει η έκταση του περιεχομένου, ο τύπος της βιβλιοδεσίας, η μορφή ή η εμφάνιση. Φυσικά, απέκτησα στη συλλογή μου περιοδικά που επικεντρώνονταν στη Μαρία Κάλλας, ωστόσο όσα περιοδικά είχαν λιγότερες από δέκα σελίδες για την Κάλλας δεν συμπεριλήφθηκαν. Υπάρχουν, παράλληλα, κατάλογοι εκθέσεων για την Κάλλας, καθώς και διάφορα άλλα αντικείμενα όπως γραμματόσημα, ειδικά ένθετα για περιοδικά και άλλα».

Αναμφίβολα, η εκατονταετηρίδα από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας εμπνέει και ανανεώνει το ενδιαφέρον για εκείνη, ειδικά για τις επόμενες γενιές. Χάρη στη δωρεά του κ. Gagelmann, οι ερευνητές αλλά και το αναγνωστικό κοινό της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα έχουν την ευκαιρία να εντρυφήσουν σε συλλεκτικές εκδόσεις και πολύτιμα αποκτήματα, να περιηγηθούν σε διάφορες φάσεις της ζωής της μεγάλης ντίβας και να επεξεργαστούν αναλυτικά μια λεπτομερή συλλογή.  

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος απέκτησε μια εντυπωσιακή συλλογή 1.800 τεκμηρίων για τη Μαρία Κάλλας Facebook Twitter
H εντυπωσιακή συλλογή 1.800 περίπου τεκμηρίων διεθνούς βιβλιογραφίας που σχετίζονται με τη σπουδαία ερμηνεύτρια Μαρία Κάλλας στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Στο σημείο αυτό ο κ. Gagelmann προσθέτει στη συνομιλία μας: «Για πάνω από 40 χρόνια συγκέντρωνα ό,τι είχε εκδοθεί παγκοσμίως και αφορούσε την Κάλλας. Συχνά ήταν συναρπαστικό να ανακαλύπτω τον αντίτυπο μιας σπάνιας έκδοσης που έλειπε για δεκαετίες: για παράδειγμα, αγόρασα τρεις διαφορετικές κορεατικές μεταφράσεις μιας βιογραφίας της Κάλλας από τον Στέλιο Γαλατόπουλο, την ύπαρξη των οποίων δεν γνώριζε ούτε ο ίδιος ο συγγραφέας. Έτσι προέκυψε αυτή η εκτεταμένη συλλογή, η οποία είναι σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν στον κόσμο».

Κλείνοντας θα πει: «Φέτος, κλείνω τα 75 μου χρόνια και ήταν σημαντικό για μένα να βρω εγκαίρως ένα νέο “σπίτι” για τη συλλογή μου. Δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερο μέρος από την Ελληνική Εθνική Βιβλιοθήκη, η οποία έδειξε ευγενικά ένα ζωηρό ενδιαφέρον για την έρευνά μου. Είμαι πολύ ευγνώμων».

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος απέκτησε μια εντυπωσιακή συλλογή 1.800 τεκμηρίων για τη Μαρία Κάλλας Facebook Twitter
Η συλλεκτική έκδοση της Μήδειας του Ευριπίδη σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιάννη Τσαρούχη
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος απέκτησε μια εντυπωσιακή συλλογή 1.800 τεκμηρίων για τη Μαρία Κάλλας Facebook Twitter
H βιογραφία της Μαρίας Κάλλας από την Αριάννα Στασινοπούλου, γραμμένη το 1981

Από τη διεξοδική εξιστόρηση της προσωπικής ζωής και της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας στη βιογραφία της Αριάννας Στασινοπούλου που γράφτηκε το 1981, μέχρι περιοδικά όπως το «Τότε», που στο εξώφυλλο του φιλοξενεί αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας στη διάρκεια της Κατοχής, αλλά και τη συλλεκτική έκδοση της Μήδειας του Ευριπίδη σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιάννη Τσαρούχη: είναι μόνο μερικά από τα συναρπαστικά κομμάτια αυτής της ανεκτίμητης συλλογής.    

Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα σπάνιο βιβλιογραφικό υλικό το οποίο καταφτάνει για να μας εισάγει στον κόσμο της Μαρίας Κάλλας και να φωτίσει γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής της μεγαλύτερης σοπράνο του εικοστού αιώνα.

ΠΗΓΗ

About the author call_made

Νίκος Γεωργακόπουλος

Ο Νίκος Γεωργακόπουλος είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και βρίσκεται στον χώρο απο το 1989 . Με μακρά εμπειρία σε σταθμούς των FM και αργότερα σε διάφορα web ραδιόφωνα. Με ευρωπαϊκή πιστοποίηση ραδιοφωνικού παραγωγού. Απο το 2014 μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης του ιντερνετικού ραδιοφωνικού σταθμού www.simpleradio.gr . Επίσης , αναλαμβάνει την κατασκευή ιστοσελίδων σε περιβάλλον WordPress και την δημιουργία ραδιοφωνικών και ηχητικών spots .

More posts

Be the first to leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Νέα podcasts. Ανεβάστε τα podcast σας στην πλατφόρμα μας και δείτε τα να απογειώνονται !

0%

Συνδεθείτε για να απολαύσετε τα πλήρη πλεονεκτήματα

Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να συνεχίσετε.

LoginRegister

Απολαύστε το πλήρες πλεονέκτημα της premium πρόσβασης.

Go premiumLogin

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation