Background

Κακοκαιρία- Μαρινάκης: «Φαινόμενο χωρίς προηγούμενο»- Τι απαντά για το 112 και τις εκκενώσεις

«Έχουν γίνει, αυτή τη στιγμή, περίπου 2.000 διασώσεις πολιτών»

Στον απόηχο των καταστροφών που δημιούργησε – κυρίως στη Θεσσαλία – η κακοκαιρία Daniel, ο Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε πως «ο κρατικός μηχανισμός ήταν παρών από την πρώτη ημέρα», συμπληρώνοντας πως «είναι ένα φαινόμενο χωρίς προηγούμενο». 

Σχετικά με τον νέο απολογισμό για την επόμενη ημέρα από την κακοκαιρία Daniel, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης επισήμανε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM, ότι «με βάση την τελευταία ενημέρωση που είχαμε από την πυροσβεστική και από την Πολιτική Προστασία, ο αριθμός ο καταγεγραμμένος είναι έξι νεκροί και έξι αγνοούμενοι», αλλά τόνισε ότι επειδή ακριβώς βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης η πλήρης εικόνα δεν έχει αποτυπωθεί.

«Έχουν γίνει, αυτή τη στιγμή, περίπου 2.000 διασώσεις πολιτών. Μόνο σήμερα το πρωί από αέρος είναι περισσότερες από 50. Πάνω από 75 με λέμβους και τεχνητό φωτισμό μέσα στη νύχτα. Είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται. Βλέπετε και σχετικές εικόνες με όλα τα δυνατά μέσα σε πάρα πολλές περιοχές. Είναι ένα φαινόμενο του οποίου η ένταση δεν έχει προηγούμενο, δεν έχει καταγραφεί προηγούμενο στη χώρα μας. Προέχει αυτή τη στιγμή, όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, η διάσωση των συμπολιτών μας, να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με την τροφοδοσία των πολιτών, την περίθαλψη όσων έχουν μείνει χωρίς σπίτια, την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Πολλά τα μέτωπα», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Κακοκαιρία Daniel: Δεν υπήρχε καμία καθυστέρηση από τον στρατό

Στη συνέχεια απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων σχετικά με αν υπήρξε ολιγωρία στην κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης, τόνισε αναφερόμενος και σε σχετική δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια για την άμεση επέμβαση του στρατού όταν του ζητήθηκε βοήθεια, εξήγησε ότι δεν υπήρχε καμία καθυστέρηση. 

«Η δήλωση του υπουργού αναφέρει ότι δεν υπήρχε καμία καθυστέρηση. Είναι ξεκάθαρη η δήλωση, ότι ο στρατός ήταν σε ετοιμότητα και σε επιφυλακή και όποτε χρειάστηκε, επενέβη, όπως και συνέβη για απεγκλωβισμούς ή για οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, όπως συνέβη σε όλες τις έκτακτες περιστάσεις και αυτή την περίοδο και σε πολλές άλλες. Η δήλωση είναι σαφής στη διατύπωσή της ότι δεν υπήρχε και καμία καθυστέρηση και καμία ολιγωρία» τόνισε. 

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν υπήρξε προληπτική δράση από τη στιγμή που υπήρξε μετεωρολογική πρόβλεψη για έντονα φαινόμενα καθώς και γιατί δεν εκκενώθηκε ο Παλαμάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε χαρακτηριδτικά ότι έχουν σταλεί πάνω από 30 μηνύματα από το 112 συνολικά στην ευρύτερη περιοχή, εστάλησαν και την προηγούμενη μέρα που εκδηλώθηκε το φαινόμενο, εστάλησαν και λίγο πριν ξεκινήσει να ξεσπάει το φαινόμενο». 

«Θα παρατεθούν, μάλιστα, και συνολικά τα στοιχεία όλων των μηνυμάτων που εστάλησαν. Είναι μία διαφορετική διαδικασία η διαδικασία ειδοποίησης και αντιμετώπισης του 112 από ό,τι στις πυρκαγιές, όπως αντιλαμβάνεστε, λόγω της ταχύτητας του φαινομένου και λόγω του τι πρέπει να κάνει κάποιος, όταν αντιμετωπίζουμε μία πυρκαγιά, η οποία είναι κοντά σε ένα σημείο, ή μια έντονη βροχόπτωση, η οποία, μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ταχύτατη και δεν είχε προηγούμενο» ξεκαθάρισε. 

Κακοκαιρία Daniel: «Από την πρώτη μέρα ήταν παρών ο κρατικός μηχανισμός»

Σχετικά επίσης με την κατάσταση που έχει τώρα διαμορφωθεί και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι παραμένουν χωρίς νερό και τρόφιμα, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «από την πρώτη μέρα ήταν παρών ο κρατικός μηχανισμός, μέρα και νύχτα, όποτε αυτό το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες». 

Αναλυτικά, ο υπουργός ανέφερε ότι «από την πρώτη μέρα ήταν παρών ο κρατικός μηχανισμός, μέρα και νύχτα, όποτε αυτό το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα τα εναέρια μέσα. Αν δεν δοθεί σχετική άδεια για να είναι απολύτως ασφαλής μια πτήση, ούτως ώστε η διάσωση να μην καταλήξει σε κίνδυνο των διασωστών, αυτό είναι ένα πρωτόκολλο, που ακολουθείται και δεν μπορεί να γίνει κάποια παρέμβαση να μην ακολουθηθεί το πρωτόκολλο».

«Υπήρχαν έντονα κεραυνικά φαινόμενα, υπήρχαν έντονα φαινόμενα βροχόπτωσης. Από την πρώτη στιγμή, που μπορούσαν να διατεθούν τα εναέρια μέσα -για παράδειγμα- επενέβησαν στο σημείο. Και, μάλιστα, αμέσως. Είναι δεδομένο ότι είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις των ανθρώπων. Κανείς δεν μπορεί να μπει στη θέση τους, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πως μπορεί να σκέφτεται ένας άνθρωπος, πως να νιώθει ένας άνθρωπος, που είναι πάρα πολλές ώρες σε ένα σημείο, με τόσο δύσκολες συνθήκες. Κατανοούμε, προφανώς -όπως όλοι- απολύτως, πολλές φορές και την οργή των πολιτών» συμπλήρωσε.

«Δεν σημαίνει ότι δεν λειτούργησαν όλα αυτά τα έργα»

Αναφορικά με έργα που έγιναν μετά τον Ιανό και κατά πόσο αυτά είχαν ολοκληρωθεί και λειτούργησαν, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ανέφερε ότι «δεν σημαίνει ότι δεν λειτούργησαν όλα αυτά τα έργα»

Και συνέχισε, αναλύοντας πως «στη Λάρισα έχουν ολοκληρωθεί καθαρισμοί ρεμάτων συνολικού μήκους άνω των 172 χιλιομέτρων. Αντίστοιχα στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, όπου είχαμε και πάρα πολύ μεγάλο μέρος και των προηγούμενων έντονων καιρικών φαινομένων, έχουν γίνει καθαρισμοί πολλών χιλιομέτρων. Συγκεκριμένα στα Τρίκαλα πάνω από 110 χιλιόμετρα έχουν καθαριστεί και έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες. Και βέβαια στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, όπου χτυπήθηκε από τον Ιανό, ένα τεράστιο φαινόμενο το οποίο, όμως, ήταν πολύ μικρότερης έντασης από αυτό, δίνονται κάθε χρόνο, δημοπρατούνται και ουσιαστικά προχωράνε έργα, περίπου 500 χιλιάδων ευρώ, ετησίως, που αφορούν τρέχουσες ανάγκες καθαρισμών στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας μόνο»

«Και επιπλέον την τρέχουσα περίοδο, πέραν των ήδη γενόμενων παρεμβάσεων της Περιφέρειας για τις αποκαταστάσεις των ζημιών του Ιανού, αλλά και των παρεμβάσεων αυτών, έχουν γίνει πολλά περισσότερα έργα, τα οποία αναφέρονται σε επιμέρους δημοτικές ενότητες Παλαμά, Σοφάδων, Δήμων Λίμνης Πλαστήρα: αποκαταστάσεις ρεμάτων και αναχωμάτων, αποκατάσταση και καθαρισμοί τμημάτων συγκεκριμένων, που είχαν πληγεί από τον ΙΑΝΟ και θέλουν κάθε χρόνο, εκ νέου, επεμβάσεις και καθαρισμούς. Είναι ένα τεράστιο μήκος και ένα τεράστιο εύρος παρεμβάσεων» εξήγησε. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ

About the author call_made

Νίκος Γεωργακόπουλος

Ο Νίκος Γεωργακόπουλος είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και βρίσκεται στον χώρο απο το 1989 . Με μακρά εμπειρία σε σταθμούς των FM και αργότερα σε διάφορα web ραδιόφωνα. Με ευρωπαϊκή πιστοποίηση ραδιοφωνικού παραγωγού. Απο το 2014 μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης του ιντερνετικού ραδιοφωνικού σταθμού www.simpleradio.gr . Επίσης , αναλαμβάνει την κατασκευή ιστοσελίδων σε περιβάλλον WordPress και την δημιουργία ραδιοφωνικών και ηχητικών spots .

More posts

Be the first to leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Νέα podcasts. Ανεβάστε τα podcast σας στην πλατφόρμα μας και δείτε τα να απογειώνονται !

0%

Συνδεθείτε για να απολαύσετε τα πλήρη πλεονεκτήματα

Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να συνεχίσετε.

LoginRegister

Απολαύστε το πλήρες πλεονέκτημα της premium πρόσβασης.

Go premiumLogin

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation