Background

Κομισιόν: Η Ελλάδα και άλλες 12 χώρες ζήτησαν δάνειο από το ταμείο ανάκαμψης

Επτά κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχουν ήδη λάβει στήριξη ύψους περίπου 165,4 δισ. ευρώ

Συνολικά 13 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα ζήτησαν δάνειο από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν. 

Συγκεκριμένα, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για δάνεια από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης έληξε στις 31 Αυγούστου. Το ταμείο είναι συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 385,8 δισ. προορίζονταν για τη στήριξη με τη μορφή δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν διαβίβασε σήμερα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και το συμβούλιο την τελική επισκόπηση των αιτημάτων των κρατών μελών για δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Βάσει των ισχυουσών εκτελεστικών αποφάσεων του συμβουλίου, επτά κράτη μέλη (Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβενία) έχουν ήδη λάβει στήριξη με τη μορφή δανείων, ύψους περίπου 165,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ως μέρος των αναθεωρήσεων των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τέσσερα κράτη μέλη ζήτησαν πρόσθετα δάνεια για να αυξήσουν τη δανειακή στήριξη που τους έχει ήδη χορηγηθεί (Ελλάδα, Πολωνία, Πορτογαλία και Σλοβενία) και έξι κράτη-μέλη ζήτησαν τώρα για πρώτη φορά δάνεια τα οποία θα προστεθούν στη στήριξή τους με τη μορφή επιχορηγήσεων (Βέλγιο, Τσεχία, Ισπανία, Κροατία, Λιθουανία και Ουγγαρία), συνολικού ποσού 127,2 δισ. ευρώ.

Αν τα νέα πρόσθετα αιτήματα δανείων αξιολογηθούν θετικά από την Κομισιόν και εγκριθούν από το συμβούλιο τότε θα δεσμευθούν περίπου 292,6 δισεκατομμύρια ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) δανειακής στήριξης στο πλαίσιο του RRF. Ως εκ τούτου, μόνο περίπου 93 δισεκατομμύρια ευρώ σε δανειακή στήριξη δεν ζητήθηκαν από τα κράτη μέλη, γεγονός που οδηγεί σε απορρόφηση δανείων RRF κοντά στο 76%, επισημαίνει η Επιτροπή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν το αίτημα δανείου ενός κράτους μέλους υπερβαίνει το όριο του 6,8% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) του 2019 αυτού του κράτους μέλους σε τρέχουσες τιμές, η Κομισιόν θα λάβει επίσης υπόψη την αιτιολόγηση που παρέχεται από κράτος μέλος ως προς την εμφάνιση εξαιρετικών περιστάσεων. Σύμφωνα με την Κομισιόν το όριο αυτό φτάνει ή ξεπερνάει η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πολωνία, η Κροατία και η Ρουμανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

ΠΗΓΗ

About the author call_made

Νίκος Γεωργακόπουλος

Ο Νίκος Γεωργακόπουλος είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και βρίσκεται στον χώρο απο το 1989 . Με μακρά εμπειρία σε σταθμούς των FM και αργότερα σε διάφορα web ραδιόφωνα. Με ευρωπαϊκή πιστοποίηση ραδιοφωνικού παραγωγού. Απο το 2014 μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης του ιντερνετικού ραδιοφωνικού σταθμού www.simpleradio.gr . Επίσης , αναλαμβάνει την κατασκευή ιστοσελίδων σε περιβάλλον WordPress και την δημιουργία ραδιοφωνικών και ηχητικών spots .

More posts

Be the first to leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Νέα podcasts. Ανεβάστε τα podcast σας στην πλατφόρμα μας και δείτε τα να απογειώνονται !

0%

Συνδεθείτε για να απολαύσετε τα πλήρη πλεονεκτήματα

Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να συνεχίσετε.

LoginRegister

Απολαύστε το πλήρες πλεονέκτημα της premium πρόσβασης.

Go premiumLogin

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation