Background

Λιβύη: Στους 11.300 έφτασαν οι νεκροί στη Ντέρνα από τις πλημμύρες

Τουλάχιστον 11.300 άνθρωποι είναι νεκροί και άλλοι 10.100 αγνοούνται μόνο στην πόλη Ντέρνα της ανατολικής Λιβύης, που καταστράφηκε από την κακοκαιρία Daniel. 

Η καταιγίδα Daniel, οποία έπληξε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα τη Ντέρνα της Λιβύης, πόλη 100.000 κατοίκων στην ανατολική Λιβύη, προκάλεσαν ρήξη δυο φραγμάτων, με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι νερού να σαρώσουν ό,τι έβρισκαν στον διάβα τους.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα ζοφερή στη Ντέρνα», τόνισε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στη χώρα, σύμφωνα με το οποίο η πόλη συνεχίζει να μην έχει πόσιμο νερό. Τουλάχιστον 55 παιδιά δηλητηριάστηκαν επειδή ήπιαν μολυσμένο νερό.

Από τα συντρίμμια σπιτιών σε συνοικίες που χτυπήθηκαν από χειμάρρους και από τη θάλασσα ανασύρονται καθημερινά πτώματα, τα οποία θάβονται σε μια πόλη που έχουν μείνει μόνο συντρίμμια. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, τα περισσότερα θύματα θάφτηκαν κάτω από τη λάσπη ή παρασύρθηκαν προς τη Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, λιβυκή ομάδα έρευνας και διάσωσης με ζόντιακ ανέφερε από την πλευρά της πως βρήκε «πιθανόν 600 πτώματα» στη θάλασσα, ανοικτά της περιοχής Ομ-αλ-Μπρίκετ, κάπου είκοσι χιλιόμετρα ανατολικά από τη Ντέρνα, σύμφωνα με βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Δεν διευκρίνισε αν πρόκειται για τα ίδια πτώματα στα οποία αναφέρθηκε η ομάδα από τη Μάλτα.

Λιβύη: Πολιτικό χάος με φόντο τους χιλιάδες νεκρούς

Την δουλειά των ομάδων έρευνας και διάσωσης παρεμποδίζει επίσης το πολιτικό χάος στο κράτος της βόρειας Αφρικής.

Μετά την εξέγερση, την ανατροπή του καθεστώτος και τον θάνατο του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι το 2011, στη Λιβύη υπάρχουν δυο αντίπαλες κυβερνήσεις, μια στην Τρίπολη (δυτικά), που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, η άλλη στην ανατολή, που συνδέεται με τον ισχυρό στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Οι αρχές λένε πως έχουν αρχίσει την περίπλοκη διαδικασία αναγνώρισης και καταγραφής των θυμάτων — πολλά από τα οποία θάφτηκαν βιαστικά τις πρώτες μέρες μετά την καταστροφή.
Εξάλλου, ο Οθμάν Αμπντελτζαλίλ διέψευσε τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης εκκένωσης της πόλης, λέγοντας πως μόνο «ορισμένες ζώνες» μπορεί να παραμείνουν «απομονωμένες», για να διευκολυνθεί το έργο των σωστικών συνεργείων.

Πρόσθεσε πως οι υπηρεσίες του, σε συντονισμό με τον ΠΟΥ, θα «εντείνει τις προσπάθειες στο πεδίο της κοινωνικής και ψυχολογικής βοήθειας». Συλλέγονται και αναλύονται καθημερινά δείγματα νερού για να αποφευχθούν ενδεχόμενες μολύνσεις και ο κίνδυνος να ξεσπάσουν επιδημίες, πρόσθεσε ο υπουργός, παροτρύνοντας τους κατοίκους να μη χρησιμοποιούν νερό από πηγάδια.

Η διεθνής κινητοποίηση συνεχίζεται. Αεροσκάφη με βοήθεια συνεχίζουν να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Μπενίνα της Βεγγάλης, μεγάλης πόλης της Κυρηναϊκής, όπου φθάνουν επίσης ομάδες έρευνας, διάσωσης και αρωγής διεθνών οργανισμών και κρατών.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΠΗΓΗ

About the author call_made

Νίκος Γεωργακόπουλος

Ο Νίκος Γεωργακόπουλος είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και βρίσκεται στον χώρο απο το 1989 . Με μακρά εμπειρία σε σταθμούς των FM και αργότερα σε διάφορα web ραδιόφωνα. Με ευρωπαϊκή πιστοποίηση ραδιοφωνικού παραγωγού. Απο το 2014 μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης του ιντερνετικού ραδιοφωνικού σταθμού www.simpleradio.gr . Επίσης , αναλαμβάνει την κατασκευή ιστοσελίδων σε περιβάλλον WordPress και την δημιουργία ραδιοφωνικών και ηχητικών spots .

More posts

Be the first to leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Νέα podcasts. Ανεβάστε τα podcast σας στην πλατφόρμα μας και δείτε τα να απογειώνονται !

0%

Συνδεθείτε για να απολαύσετε τα πλήρη πλεονεκτήματα

Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να συνεχίσετε.

LoginRegister

Απολαύστε το πλήρες πλεονέκτημα της premium πρόσβασης.

Go premiumLogin

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation