Background

Μητσοτάκης: «Ξεπαγώνουν» οι 3ετίες για τους μισθωτούς- Ανακοινώσεις για Market Pass, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

«Ξεπαγώνουν» οι τριετίες για τους μισθωτούς, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, ενώ έκανε ανακοινώσεις για το Market Pass, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τους συνταξιούχους και τον κατώτατο μισθό. 

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 «ξεπαγώνουν« οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που ήταν σε αναστολή από το 2012, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πρακτικά φέρνουμε νωρίτερα κατά 1-2 χρόνια κάτι που θα ίσχυε με βάση τον νόμο του 2012 μόνο όταν η ανεργία θα έπεφτε κάτω από το 10%», συμπλήρωσε αναφερόμενος στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το Market Pass θα συνεχιστεί σε Θεσσαλία και Έβρο 

Το Market Pass θα παραταθεί έως το τέλος του χρόνου μόνο στη Θεσσαλία και τον Έβρο, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη σε αυτές τις δύο περιοχές. Και επιβάλλεται από τον εθνικό στόχο, η εθνική οικονομία να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%. Ο στόχος θα επιτευχθεί, είναι αδιαπραγμάτευτος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση 3 ή περισσότερων ακινήτων από τον Ιανουάριο θα υπόκειται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ακόμη, δήλωσε ότι διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι Μου» για πολίτες 25-39 ετών. «Έχουν εγκριθεί ήδη 4.700 χαμηλότοκα δάνεια. Στόχος να αποκτήσουν σπίτι συνολικά 10.000 νέοι. Με τις παράλληλες δράσεις για τη στέγη, να ευνοηθούν τελικά 150.000 πολίτες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, προσωπική διαφορά και κατώτατος μισθός

Από τον Δεκέμβριο θα αυξηθεί κατά 8% το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης, ανακοίνωσε ότι πριν από το τέλος του χρόνου θα καταβληθεί έκτακτη βοήθεια «σε όσους αδικεί η προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, με έμφαση τους χαμηλοσυνταξιούχους». 

Τον Ιανουάριο, σημείωσε ο πρωθυπουργός, θα ακολουθήσει νέα ετήσια αύξηση για όλους τους συνταξιούχους. «Τον Απρίλιο έρχεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Συγκροτείται Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας έκανε αναφορά στις καταστροφικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες. «Ό,τι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί, καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε η άνιση μάχη με την κλιματική κρίση να μην είναι μια μάχη χαμένη», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Είδα ξανά και τις δύο όψεις του κράτους μας. Τη σύγχυση αρμοδιοτήτων και τη συχνή μετάθεση ευθυνών. Είδα συντονισμό και ηρωισμό στο πεδίο που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους», ανέφερε ακόμη και ευχαρίστησε τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και τους εθελοντές. «Απέδειξαν ότι ο καθρέφτης της σημερινής Ελλάδας δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά», υπογράμμισε.

«Τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε σημαντικές παρεμβάσεις. Αν έγιναν σωστά θα φανεί στον απολογισμό και στην έρευνα της δικαιοσύνης», επεσήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. 
 
«Με απόφασή μου συγκροτείται Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας υπαγόμενος στα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος», ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«H συστηματική συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας με τις ένοπλες δυνάμεις είναι μονόδρομος, με συγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία πια θα πρέπει να ενεργοποιούνται προληπτικά σε βαθμό, θα έλεγα, εξονυχιστικής λεπτομέρειας. Μην γελιόμαστε, είμαστε σε έναν άτυπο πόλεμο, ο οποίος διεξάγεται μέσα σε συνθήκες ειρήνης. Και μια χώρα η οποία δαπανά το 3% του ΑΕΠ της για τις ένοπλες δυνάμεις, ναι, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να τις αξιοποιεί όταν αντιμετωπίζει σημαντικές φυσικές καταστροφές και αυτό θα γίνεται από εδώ και στο εξής», υπογράμμισε ακόμη.

Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ σε όσους ασφαλίζουν ακίνητα 

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας υποχρεώνει να τα δούμε όλα διαφορετικά, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Όσοι ασφαλίζουν τα ακίνητα τους θα έχουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ. Η ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να καταστεί υποχρεωτική. Καιρός να ξεκινήσει δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κατοικιών και επιχειρήσεων», συνέχισε ο πρωθυπουργός. 

Αναφερόμενος στην στήριξη των πληγέντων, είπε πως ήδη έχει δημιουργηθεί ειδικό αποθεματικό που θα φτάσει τα 600 εκατομμύρια. «Τα πρόσθετα 300 εκατ. θα προέλθουν από την αύξηση του τέλους διαμονής, ιδίως στα πολύ ακριβά ξενοδοχεία», συμπλήρωσε. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα

«Δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα που αποτελεί το θεμέλιο της προόδου μας», τόνισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν θα επιτρέψω ποτέ να ζήσουμε ξανά το τραύμα μιας εθνικής χρεοκοπίας, δεν θα αφήσω τους Έλληνες να διχαστούν ξανά», συμπλήρωσε. 

«Έχω εντολή μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αυτές κάνω», υπογράμμισε σε άλλο σημείο και προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης θα ανακοινώσει μέτρα προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές βασικών προϊόντων. 

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής 

Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε και μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. 

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι:

 • Έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS
 • Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά
 • Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά
 • Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία
 • Ενεργοποίηση, από τον Ιανουάριο, του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ
 • Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών
 • Πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αποδεσμεύονται 2.500 αστυνομικοί από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων

Από το βήμα της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι τον επόμενο μήνα θα αποδεσμευθούν 2.500 αστυνομικοί, από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων. 

«Για επιχειρηματίες και άλλους παράγοντες λυπάμαι, στο εξής ας χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. 

Ακόμη, είπε πως η κυβέρνηση «ανοίγει μέτωπο» με τους «λίγους» δικηγόρους και δικαστές που καθυστερούν την απονομή της δικαιοσύνης, ενώ έκανε αναφορά σε ριζική ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ και άλλες δράσεις που έχουν υλοποιηθεί. 

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για στοχευμένες παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα, λέγοντας πως οι παραβάτες αδικημάτων που κοστίζουν ζωές και περιουσίες θα μπορούν να φυλακίζονται με την πρωτόδικη απόφαση. Για την εφαρμογή των ποινών σημείωσε πως καταδικασμένος για 15 χρόνια δεν θα αποφυλακίζεται πια στα 5, ενώ σε ό,τι αφορά στην επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, μίλησε για μέτρα όπως η καθιέρωση της μίας και μόνης αναβολής στις δίκες και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

Για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε: 

 • 800 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και καινούργια ασθενοφόρα
 • Ίδρυση ενιαίου κέντρου συντονισμού σε κάθε Περιφέρεια της χώρας
 • Δημιουργία «Πύργου Ελέγχου», ώστε η άμεση ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στις πόλεις να φτάσει σε 10 λεπτά
 • 6 βάσεις ιατρικών ελικοπτέρων για τις διακομιδές από απομακρυσμένα σημεία.
 • Αναβάθμιση Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών 96 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας
 • Πρόσληψη 10.000 νέων υγειονομικών
 • Επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων
 • 4 νέα νοσοκομεία

ΠΗΓΗ

About the author call_made

Νίκος Γεωργακόπουλος

Ο Νίκος Γεωργακόπουλος είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και βρίσκεται στον χώρο απο το 1989 . Με μακρά εμπειρία σε σταθμούς των FM και αργότερα σε διάφορα web ραδιόφωνα. Με ευρωπαϊκή πιστοποίηση ραδιοφωνικού παραγωγού. Απο το 2014 μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης του ιντερνετικού ραδιοφωνικού σταθμού www.simpleradio.gr . Επίσης , αναλαμβάνει την κατασκευή ιστοσελίδων σε περιβάλλον WordPress και την δημιουργία ραδιοφωνικών και ηχητικών spots .

More posts

Be the first to leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Νέα podcasts. Ανεβάστε τα podcast σας στην πλατφόρμα μας και δείτε τα να απογειώνονται !

0%

Συνδεθείτε για να απολαύσετε τα πλήρη πλεονεκτήματα

Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να συνεχίσετε.

LoginRegister

Απολαύστε το πλήρες πλεονέκτημα της premium πρόσβασης.

Go premiumLogin

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation