Background

Πέθανε η Καρολάιν Μπράιαν Ντόναμ – Η εμπλοκή στο λιντσάρισμα και τη δολοφονία 14χρονου μαύρου

Πέθανε στα 88 της η Καρολάιν Μπράιαν Ντόναμ, οι ισχυρισμοί της οποίας οδήγησαν στο άγριο λιντσάρισμα και τη δολοφονία του 14χρονου μαύρου, Έμετ Τιλ το 1955.

Η δολοφονία του εφήβου έμεινε ατιμώρητη με αποτέλεσμα να τροφοδοτήσει σημαντικά το αμερικανικό κίνημα της εποχής για τα πολιτικά δικαιώματα. 

Το 1955, ο Τιλ ήταν 14 ετών όταν, ενώ επισκεπτόταν την οικογένειά του στο Μισισιπή, κατηγορήθηκε από την Ντόναμ, 21 ετών τότε, ότι έκανε άσεμνα σχόλια και την άρπαξε σε ένα παντοπωλείο. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Τιλ απήχθη υπό την απειλή όπλου από δύο λευκούς άνδρες. Τα στοιχεία έδειξαν ότι μια γυναίκα, που θεωρήθηκε ότι ήταν η Ντόναμ, τους έδειξε τον Τιλ. 

Οι δράστες χτύπησαν τον Τιλ, τον έσυραν σε ένα ποτάμι και τον πυροβόλησαν στο κεφάλι. Χρησιμοποίησαν συρματόπλεγμα για να δέσουν το σώμα του σε έναν μεγάλο μεταλλικό ανεμιστήρα πριν τον πετάξουν στο ποτάμι. Το παραμορφωμένο πτώμα του Τιλ βρέθηκε μερικές ημέρες αργότερα.

Η άγρια δολοφονία του και η επιμονή της μητέρας του να παραμείνει ανοιχτό το φέρετρο στην κηδεία του ώστε να κάνει το γύρο της Αμερικής το φρικτά παραμορφωμένο πρόσωπο τού παιδιού της, σόκαρε, συντάραξε και κινητοποίησε περαιτέρω το «άγουρο» ακόμη κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων

Σύμφωνα με ένα μη επιδοθέν ένταλμα σύλληψης του 1955, η Ντόναμ, ο τότε σύζυγός της Ρόι Μπράιαντ και ο κουνιάδος της Μάιλαμ κατηγορήθηκαν για την απαγωγή του Τιλ.

Παρά το γεγονός ότι το ένταλμα είχε δημοσιοποιηθεί τότε, ο σερίφης της κομητείας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν ήθελε να «ενοχλήσει» την Ντόναμ, καθώς είχε δύο μικρά παιδιά να φροντίσει. Ο σερίφης ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ντόναμ δεν μπορούσε να εντοπιστεί για να συλληφθεί.

Ο Μπράιαντ και ο Μάιλαμ δικάστηκαν για φόνο αλλά αθωώθηκαν από ένα αμιγώς λευκό σώμα ενόρκων. Μήνες αργότερα, σε συνέντευξη σε περιοδικό, ομολόγησαν ότι σκότωσαν τον Τιλ. Και οι δύο έχουν από τότε πεθάνει.

Τον Φεβρουάριο του 2023, η ξαδέλφη του Τιλ, Πατρίσια Στέρλινγκ, κατέθεσε αγωγή ζητώντας τη σύλληψη της Ντόναμ. Η αγωγή ζητούσε να υποχρεωθεί το γραφείο του σερίφη της κομητείας Λεφλόρ να επιδώσει το ένταλμα σύλληψης του 1955, το οποίο ανακαλύφθηκε πέρυσι, σε υπόγειο δικαστηρίου. Το σώμα ενόρκων αρνήθηκε να απαγγείλει κατηγορίες.

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΗΓΗ

About the author call_made

Νίκος Γεωργακόπουλος

Ο Νίκος Γεωργακόπουλος είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και βρίσκεται στον χώρο απο το 1989 . Με μακρά εμπειρία σε σταθμούς των FM και αργότερα σε διάφορα web ραδιόφωνα. Με ευρωπαϊκή πιστοποίηση ραδιοφωνικού παραγωγού. Απο το 2014 μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης του ιντερνετικού ραδιοφωνικού σταθμού www.simpleradio.gr . Επίσης , αναλαμβάνει την κατασκευή ιστοσελίδων σε περιβάλλον WordPress και την δημιουργία ραδιοφωνικών και ηχητικών spots .

More posts

Be the first to leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Νέα podcasts. Ανεβάστε τα podcast σας στην πλατφόρμα μας και δείτε τα να απογειώνονται !

0%

Συνδεθείτε για να απολαύσετε τα πλήρη πλεονεκτήματα

Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να συνεχίσετε.

LoginRegister

Απολαύστε το πλήρες πλεονέκτημα της premium πρόσβασης.

Go premiumLogin

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation