Background

Παναγιωτόπουλος: Όταν οι ΗΠΑ σου προσφέρουν δύο C-130 με ευνοϊκούς όρους, δεν έχεις παρά να τα δεχθείς

Μεταχειρισμένα αλλά σε καλή κατάσταση

Σε συνέχεια της χθεσινής πληροφορίας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 o υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε σήμερα από τους Δελφούς την αγορά τους. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας η χώρα μας αποφάσισε ότι πρέπει να επεκτείνουμε και τις δυνατότητες του στόλου των μεταγωγικών αεροσκαφών. «Τα C-130 είναι το κύριο στοιχείο αυτού του στόλου μαζί με τα C-27, ένα αεροσκάφος από κάθε τύπο αναπτύχθηκε τις περασμένες ημέρες στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων στο Σουδάν» είπε. 

Όπως ανέφερε τα C130 είναι ένας στόλος ο οποίος τα τελευταία χρόνια για διάφορους λόγους είχε προβλήματα κυρίως λόγω της αδυναμίας επαρκούς υποστήριξής τους.

«Είχαν μειωθεί πολύ σε διαθεσιμότητες. Αναζητήσαμε λύσεις όλο αυτό το διάστημα και δρομολογήσαμε κάποιες λύσεις. Μία απ’ αυτές ήταν να δούμε κατά πόσον υπήρχε η δυνατότητα απόκτησης κάποιων επιπλέον αεροσκαφών από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μέσω του προγράμματος του πλεονάζοντος αμυντικού υλικού των ΗΠΑ, από το οποίο πρόγραμμα έχουμε αποκτήσει πάρα πολλά συστήματα. Θυμίζω τα ελικόπτερα «Kiowa Warror», τα 1.200 τροχοφόρα τεθωρακισμένα Μ-1117 που ήδη αναπτύσσονται τα μισά από αυτά που έχουν παραληφθεί στα νησιά και άλλα.

»Και C-130 λοιπόν, μεταχειρισμένα αλλά σε καλή κατάσταση, προφανώς θα υπάρξει η σχετική διαπραγμάτευση για να διαπιστωθούν όλα αυτά, δύο τον αριθμό, προκειμένου να βελτιώσουμε αυτή την ώρα που οι δυνατότητες υποστήριξης του ήδη υπάρχοντος στόλου» τόνισε. 

«Όταν λοιπόν οι Αμερικανοί σου προσφέρουν δύο με ευνοϊκούς όρους από το μεταχειρισμένο τους απόθεμα, δεν έχεις παρά να δεχθείς την προσφορά» πρόσθεσε ο υπουργός. 

Νίκος Παναγιωτόπουλος για F-35:  Ορίζοντας απόκτησης των πρώτων το 2028 με 2029

Σχετικά με τα F-35, ο υπουργός Άμυνας είπε πως είναι ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας με φοβερές δυνατότητες. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία φάση, όπου έχοντας πάρει το «πράσινο φως» ώστε να μπούμε στο πρόγραμμα πρόσκτησης των F-35, έχει κατατεθεί η σχετική προσφορά από την Πολεμική Αεροπορία και περιμένουμε την απάντηση σε αυτή την προφορά προκειμένου να αρχίσει η διαπραγμάτευση για την τελική σύμβαση με ορίζοντα απόκτησης των πρώτων αεροσκαφών το 2028 με 2029», υπογράμμισε. 

Πρόσθεσε δε πως το όλο θέμα δεν είναι απλό γιατί ένα καινούργιος τύπος αεροσκάφους που προστίθεται στις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας, προϋποθέτει και δημιουργία υποδομών έτσι ώστε να μπορεί αυτό το αεροσκάφος και να επιχειρεί αλλά και να συντηρείται και να υποστηρίζεται επαρκώς.

Τόνισε δε πως σε ένα πρόγραμμα το οποίο σε επίπεδο κόστους θα είναι πρόγραμμα 3 με 4 δισεκατομμυρίων για 20 με 24 αεροσκάφη, θα πρέπει να εμπλέκει σε κάποιο βαθμό και τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

ΠΗΓΗ

About the author call_made

Νίκος Γεωργακόπουλος

Ο Νίκος Γεωργακόπουλος είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και βρίσκεται στον χώρο απο το 1989 . Με μακρά εμπειρία σε σταθμούς των FM και αργότερα σε διάφορα web ραδιόφωνα. Με ευρωπαϊκή πιστοποίηση ραδιοφωνικού παραγωγού. Απο το 2014 μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης του ιντερνετικού ραδιοφωνικού σταθμού www.simpleradio.gr . Επίσης , αναλαμβάνει την κατασκευή ιστοσελίδων σε περιβάλλον WordPress και την δημιουργία ραδιοφωνικών και ηχητικών spots .

More posts

Be the first to leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Νέα podcasts. Ανεβάστε τα podcast σας στην πλατφόρμα μας και δείτε τα να απογειώνονται !

0%

Συνδεθείτε για να απολαύσετε τα πλήρη πλεονεκτήματα

Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να συνεχίσετε.

LoginRegister

Απολαύστε το πλήρες πλεονέκτημα της premium πρόσβασης.

Go premiumLogin

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation