Background

Πωλήθηκε επιστολή του Έρνεστ Χέμινγουεϊ που εξιστορεί πώς επιβίωσε από δύο συντριβές αεροπλάνων

Μία επιστολή που έγραψε ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ το 1954 πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 237.055 δολαρίων.

Πρόκειται για τετρασέλιδη επιστολή προς τον δικηγόρο του, τον Άλφρεντ Ράις. Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ εξιστορεί τους οδυνηρούς τραυματισμούς του, όταν επέζησε από δύο συντριβές αεροπλάνων, οι οποίες έγιναν μέσα σε δύο μόλις ημέρες.

Όλα ξεκίνησαν στις 23 Ιανουαρίου του 1954, όταν ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ και η σύζυγός του, Μαίρη, μετά από ένα σαφάρι, ξεκίνησαν ένα αεροπορικό ταξίδι για να φωτογραφίσουν τους καταρράκτες Murchison στην Ουγκάντα. Ωστόσο, το αεροσκάφος Cessna συνετρίβη όταν ο πιλότος επιχείρησε να κάνει αναγκαστική προσγείωση για να αποφύγει να χτυπήσει ένα σμήνος ιβίσων, πρόκειται για είδος πτηνών, που ανήκει στην οικογένεια των θρησκειορνιθίνων.

Πέρασαν τη νύχτα στη ζούγκλα ενώ τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ ήταν νεκρός. Την επόμενη μέρα, τους παρέλαβε μια βάρκα με τουρίστες. Στη συνέχεια, επιβιβάστηκαν σε δεύτερη πτήση, η οποία έπιασε φωτιά κατά την απογείωση και συνετρίβη. Το ζευγάρι υπέστη σοβαρά τραύματα, από τα οποία ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ δεν συνήλθε ποτέ πλήρως.

Στην επιστολή ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ εξηγεί ότι «το πρόβλημα είναι εσωτερικό, καθώς το δεξί νεφρό του υπέστη ρήξη, ενώ τραυματίστηκαν και το συκώτι και η σπλήνα». Πρόσθεσε ότι δεν μπορούσε να γράψει, διότι στο δεξί του χέρι είχε υποστεί έγκαυμα τρίτου βαθμού. Αντίστοιχο έγκαυμα τρίτου βαθμού υπέστη και στα δάκτυλα του αριστερού του χεριού και δεν μπορούσε ούτε να πληκτρολογήσει.

Αναφέρει επίσης ότι ήταν «αδύναμος λόγω της μεγάλης εσωτερικής αιμορραγίας» και ότι «προσπάθησε να ξεκουραστεί». Για την κατάσταση της συζύγου του ανέφερε ότι «είναι καλά», ωστόσο «υπέστη μεγάλο σοκ».

Ο Χέμινγουεϊ έγραψε την εν λόγω επιστολή τον Απρίλιο του 1954 σ’ ένα ξενοδοχείο στη Βενετία. Μεταξύ άλλων αναφέρει και παράπονα για τις λανθασμένες αποστολές της Abercrombie & Fitch, της αμερικανικής εταιρείας που τότε εμπορευόταν κυνηγετικά όπλα. Η εταιρεία είχε στείλει την παραγγελία του Έρνεστ Χέμινγουεϊ σε λανθασμένη διεύθυνση στο Ναϊρόμπι, πράγμα που σήμαινε ότι έπρεπε να πυροβολήσει το «πρώτο του λιοντάρι» με ένα δανεικό όπλο. Επρόκειτο για ένα όπλο πολύ παλιό, τμήματα του οποίου είχαν «ξεκολλήσει» κι έτσι αυτά έπρεπε να «δεθούν» στο όπλο με ταινία.

Η επιστολή βγήκε σε δημοπρασία την Πέμπτη στο Nate D Sanders Auctions και προσέλκυσε 12 προσφορές. Ήταν το κύριο μέρος μιας συλλογής εννέα επιστολών. Μια άλλη επιστολή που περιείχε τις απόψεις του Έρνεστ Χέμινγουεϊ για το μυθιστόρημά του «Να έχεις και να μην έχεις» πωλήθηκε έναντι 6.875 δολαρίων.

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΗΓΗ

About the author call_made

Νίκος Γεωργακόπουλος

Ο Νίκος Γεωργακόπουλος είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και βρίσκεται στον χώρο απο το 1989 . Με μακρά εμπειρία σε σταθμούς των FM και αργότερα σε διάφορα web ραδιόφωνα. Με ευρωπαϊκή πιστοποίηση ραδιοφωνικού παραγωγού. Απο το 2014 μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης του ιντερνετικού ραδιοφωνικού σταθμού www.simpleradio.gr . Επίσης , αναλαμβάνει την κατασκευή ιστοσελίδων σε περιβάλλον WordPress και την δημιουργία ραδιοφωνικών και ηχητικών spots .

More posts

Be the first to leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Νέα podcasts. Ανεβάστε τα podcast σας στην πλατφόρμα μας και δείτε τα να απογειώνονται !

0%

Συνδεθείτε για να απολαύσετε τα πλήρη πλεονεκτήματα

Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να συνεχίσετε.

LoginRegister

Απολαύστε το πλήρες πλεονέκτημα της premium πρόσβασης.

Go premiumLogin

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation