Background

Σουηδία: Συμμορίες ξεπλένουν βρόμικο χρήμα μέσω του Spotify

Πώς οι ψεύτικες ροές παράγουν έσοδα

Eγκληματικές συμμορίες που βρίσκονται πίσω από ένα κύμα επιθέσεων στη Σουηδία χρησιμοποιούν ψεύτικες ροές Spotify για να ξεπλύνουν χρήματα, ανέφερε σήμερα σχετικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet, συμμορίες στη σκανδιναβική χώρα, οι οποίες επιδίδονται με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Spotify για να ξεπλένουν βρόμικο χρήμα.  Αυτά τα εγκληματικά δίκτυα πληρώνουν για τη δημιουργία ψεύτικων ροών (streams), δηλαδή διαδικασίες που επιτρέπουν να αυξηθεί τεχνητά ο αριθμός των ακροάσεων καλλιτεχνών που έχουν διασυνδέσεις με τις συμμορίες, γράφει η Svenska Dagbladet.

Οι ψεύτικες αυτές ροές παράγουν έσοδα, τα οποία πληρώνει η πλατφόρμα στους δικαιούχους, επιτρέποντας έτσι στις συμμορίες να ξεπλένουν τα χρήματά τους.

Σουηδία – Συμμορίες: Μαρτυρίες τεσσάρων μελών για το Spotify 

Η εφημερίδα αναφέρει ότι βασίζεται σε δηλώσεις τεσσάρων μελών διαφορετικών συμμοριών στη Στοκχόλμη και στις πληροφορίες ενός ερευνητή της σουηδικής αστυνομίας.

«Μπορώ να πω εγγυημένα 100% ότι αυτό συνεχίζεται. Εγώ, ο ίδιος είχα εμπλακεί σε αυτή τη χειραγώγηση», λέει ένα από τα μέλη αυτά στην εφημερίδα, που χρονολογεί την τακτική αυτή από το 2019. «Πληρώσαμε κόσμο για να το κάνει αυτό για εμάς συστηματικά». Όπως δήλωσε, οι συμμορίες μετατρέπουν το βρόμικο χρήμα τους σε κρυπτονομίσματα που χρησιμεύουν για να πληρώνουν άτομα που δημιουργούν ψεύτικες ροές.

Η εφημερίδα γράφει ότι στη χώρα ένα εκατομμύριο ροές παράγουν από 40.000 έως και 60.000 κορώνες Σουηδίας (3.300 -5.000 ευρώ).

Το Spotify δεν απάντησε 

Ο ερευνητής της αστυνομίας, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρει ότι επικοινώνησε με το Spotify για το θέμα αυτό το 2021, αλλά η εταιρία δεν απάντησε ποτέ. «Το Spotify έχει γίνει μια ταμειακή μηχανή για τις συμμορίες», δηλώνει.

Η πρώτη πλατφόρμα παγκοσμίως μουσικής streaming δήλωσε ότι κάνει ό,τι μπορεί για να καταπολεμά τις ψεύτικες ροές και θεωρεί ότι πρόκειται για «μια πρόκληση που αφορά όλο τον τομέα». «Λιγότερο από το 1% του συνόλου των streams εντοπίστηκαν ως τεχνητά και γρήγορα διαγράφηκαν πριν από οποιαδήποτε πληρωμή», δήλωσε το Spotify σε μήνυμά του στο Γαλλικό Πρακτορείο διευκρινίζοντας ότι δεν είχε λάβει καμιά γνώση για την επικοινωνία με την αστυνομία.

Η Σουηδία προσπαθεί εδώ και αρκετά χρόνια να σταματήσει έναν πόλεμο συμμοριών που διεκδικούν να ελέγξουν τη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών με πυροβολισμούς και επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

ΠΗΓΗ

About the author call_made

Νίκος Γεωργακόπουλος

Ο Νίκος Γεωργακόπουλος είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και βρίσκεται στον χώρο απο το 1989 . Με μακρά εμπειρία σε σταθμούς των FM και αργότερα σε διάφορα web ραδιόφωνα. Με ευρωπαϊκή πιστοποίηση ραδιοφωνικού παραγωγού. Απο το 2014 μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης του ιντερνετικού ραδιοφωνικού σταθμού www.simpleradio.gr . Επίσης , αναλαμβάνει την κατασκευή ιστοσελίδων σε περιβάλλον WordPress και την δημιουργία ραδιοφωνικών και ηχητικών spots .

More posts

Be the first to leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Νέα podcasts. Ανεβάστε τα podcast σας στην πλατφόρμα μας και δείτε τα να απογειώνονται !

0%

Συνδεθείτε για να απολαύσετε τα πλήρη πλεονεκτήματα

Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να συνεχίσετε.

LoginRegister

Απολαύστε το πλήρες πλεονέκτημα της premium πρόσβασης.

Go premiumLogin

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation