Background

«Τα παιδιά μου αγαπούσαν την Βεγγάζη»- Τι λέει ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στη Λιβύη

Στο τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη έχασε τον γιο και την κόρη του

«Τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει εκεί, έχουν τελειώσει σχολείο, αγαπάνε τη Βεγγάζη, » είπε  πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στη Λιβύη μιλώντας για το δυστύχημα, όπου έχασε και τα δύο του παιδιά.

«Έγινε πλαγιομετωπική. Κάποιο αγροτικό όχημα έχασε τον έλεγχο και προκειμένου να ξαναβγεί στην πορεία του, σφηνώθηκε στο λεωφορείο και έγινε ανάφλεξη. Αυτό έχω καταλάβει» είπε ο πατέρας των δύο διερμηνέων που πέθαναν στη Λιβύη.

«Τα παιδιά μου ήταν 34 και 33 ετών» πρόσθεσε ενώ όπως διευκρινίζεται πρόκειται για έναν άνδρα και μία γυναίκα διερμηνείς και οι δύο .

Ο ίδιος σημείωσε ότι μιλάει με τον πρόξενο στη Λιβύη για τα διαδικαστικά και απ΄ ότι γνωρίζει οι σοροί τους θα σταλούν στις 27 του μήνα.

«Τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει εκεί, έχουν τελειώσει σχολείο, αγαπάνε τη Βεγγάζη, τη Λιβύη και θέλαν να βοηθήσουν. Εθελοντικά προσφερθήκαν» είπε μεταξύ άλλων ενώ τόνισε ότι «επιστρέψαν οι τραυματίες και θα στείλουν κάποιο άλλο αεροσκάφος στις 27 νομίζω να να πάρει τις σορούς».

Η ΕΥΠ στις έρευνες για το τροχαίο στη Λιβύη

Την ίδια ώρα στις έρευνες για τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος στη Λιβύη συμμετέχει και η ΕΥΠ καθώς τα ερωτήματα είναι πολλά. Αυτό που ερευνάται είναι το πώς κατάφερε τόσο εύκολα ένα τρίτο όχημα να παρακάμψει μία στρατιωτική φάλαγγα και να χτυπήσει πλαγιομετωπικά στο λεωφορείο που μετέφερε το κλιμάκιο της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επίσης, ερωτήματα προκαλεί η μεγάλη φωτιά που προκλήθηκε και κατέστρεψε ολοσχερώς το λεωφορείο, κάτι που δεν είναι σύνηθες σε παρόμοια τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα.

Προς το παρόν η ΕΥΠ συνδράμει σε πληροφοριακό επίπεδο και σύμφωνα με την ΕΡΤ, η εικόνα που έχει είναι συμβατή με τροχαίο δυστύχημα. Μέχρι στιγμής εικάζεται ότι πρόκειται για τυχαίο γεγονός ενώ η έκρηξη και η μεγάλη φωτιά δικαιολογούνται από το τροποποιημένο ντεπόζιτο του οχήματος που έπεσε πάνω στο λεωφορείο. Ωστόσο, βασικό ερώτημα παραμένει για ποιον λόγο ένα ντεπόζιτο καυσίμων να δεχτεί μία τέτοια τροποποίηση που κάνει το ντεπόζιτο να μοιάζει με βυτίο. 

Στην ΕΥΠ, σημειώνουν ότι η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και κανέναν σενάριο δεν εξαιρείται ακόμα.

Πώς έγινε το τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη

Το τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής όταν η ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας κατευθυνόταν προς την πόλη Ντέρνα. Το λεωφορείο, που μετέφερε τα μέλη της ελληνικής αποστολής, που έφεραν βοήθεια στους πλημμυροπαθείς της Ντέρνα, συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό.

Το ΓΕΕΘΑ έκανε αρχικά λόγο για «ελαφρούς τραυματισμούς», ωστόσο, αργότερα ανασκεύασε διευκρινίζοντας πως «Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

»Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν, κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων» ανέφερε σε διευκρίνισή του το ΓΕΕΘΑ.

«Οι αρχές της Λιβύης, διά του υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα. Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων», προσθέτει, «το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση» κατέληξε το ΓΕΕΘΑ.

ΠΗΓΗ

About the author call_made

Νίκος Γεωργακόπουλος

Ο Νίκος Γεωργακόπουλος είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και βρίσκεται στον χώρο απο το 1989 . Με μακρά εμπειρία σε σταθμούς των FM και αργότερα σε διάφορα web ραδιόφωνα. Με ευρωπαϊκή πιστοποίηση ραδιοφωνικού παραγωγού. Απο το 2014 μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης του ιντερνετικού ραδιοφωνικού σταθμού www.simpleradio.gr . Επίσης , αναλαμβάνει την κατασκευή ιστοσελίδων σε περιβάλλον WordPress και την δημιουργία ραδιοφωνικών και ηχητικών spots .

More posts

Be the first to leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Νέα podcasts. Ανεβάστε τα podcast σας στην πλατφόρμα μας και δείτε τα να απογειώνονται !

0%

Συνδεθείτε για να απολαύσετε τα πλήρη πλεονεκτήματα

Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να συνεχίσετε.

LoginRegister

Απολαύστε το πλήρες πλεονέκτημα της premium πρόσβασης.

Go premiumLogin

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation