Background

Τα 10 πιο προκλητικά τραγούδια του Prince

Σήμερα συμπληρώνονται επτά χρόνια από τον θάνατο του Prince στις 21 Απριλίου 2016 σε ηλικία 57 ετών.

Ο Prince προκάλεσε πολλή αντιπαράθεση κατά μήκος της καριέρας του. Στην πραγματικότητα, το «Controversy» ήταν ο τίτλος του τέταρτου άλμπουμ του. Αλλά όταν ξεσπούσε δημόσια διαμάχη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη μουσική του, συνέβαινε συνήθως για ένα και μόνο λόγο: Ο Prince ήταν απλά πάρα πολύ… άτακτος.

Ο κινηματογραφιστής Kevin Smith είχε σχολιάσει κάποτε για τον Prince: «Είναι πάντα με το ένα πόδι στον υλισμό της σάρκας και με το ένα πόδι στην πνευματικότητα».

Τραγούδια όπως «I Would Like 4 U» και «The Ladder» αφορούσαν σαφώς τη σχέση του με τη θρησκεία, αλλά το άλλο μισό της δισκογραφίας του ήταν αφιερωμένο συνήθως στο σεξ.

Διαφήμιση

Και όχι απλά με ένα ύφος παρόμοιο με τον Barry White, παρόλο που το έκανε και αυτό, αλλά συχνά με έναν τρόπο που η Αμερική δεν είχε ακούσει ποτέ πριν από έναν παραδοσιακό pop καλλιτέχνη.

Αυτά ήταν μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του Prince και τα πιο αγαπημένα μεταξύ των θαυμαστών του. Ακολουθούν μόνο δέκα από τα πιο προκλητικά και αμφιλεγόμενα τραγούδια του Prince, εκείνα που του έδωσαν το ψευδώνυμο «His Royal Badness».

«Head» (1980)

Αν και ο Prince είχε σίγουρα σέξι τραγούδια στα πρώτα του δύο άλμπουμ, το «Dirty Mind» του 1980 τον θεμελίωσε ως τον πιο προκλητικό pop καλλιτέχνη της εποχής του.

Ένα τέλειο παράδειγμα είναι το «Head», που αφηγείται τη συνάντηση του Prince με μία 18χρονη κοπέλα που την παρασύρει στο δρόμο για το γάμο της. Τους στίχους της εν λόγω γυναίκας τραγουδά η Lisa Coleman, το μελλοντικό μισό του δίδυμου Wendy & Lisa.

«Sister» (1980)

Ίσως το πιo upbeat ο και ελκυστικό τραγούδι που γράφτηκε ποτέ για την αιμομιξία ήταν το «Sister», επίσης από το δίσκο «Dirty Mind».

«Ήμουν μόνο δεκαέξι, αλλά υποθέτω ότι δεν υπάρχει δικαιολογία / Η αδελφή μου ήταν 32, όμορφη και εύκολη», αναφέρουν οι στίχοι.

Επί σειρά ετών, το κοινό αναρωτιόταν αν υπήρχε κάποια αλήθεια σε αυτό το τραγούδι.

Όταν η μητέρα του Prince ξαναπαντρεύτηκε, ο νέος σύζυγός της είχε μία κόρη που έγινε ετεροθαλής αδελφή του μουσικού. Στην ηλικία των 16 ετών, ο «Πρίγκιπας» πήγε στη Νέα Υόρκη και έζησε μαζί της για σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι που τον έδιωξε από κοντά της, δημιουργώντας εικασίες ότι το «Sister» ήταν για εκείνη.

«Jack U Off» (1981)

Το «Jack U Off» από το άλμπουμ «Controversy» (1981), αν και ποτέ δεν κυκλοφόρησε ως single, είναι γνωστό για ένα περιστατικό που θα μπορούσε να έχει τελειώσει την καριέρα ενός μικρότερου καλλιτέχνη.

Παρά το γεγονός ότι ο Prince είχε μία ραδιοφωνική επιτυχία στο όνομά του την εποχή εκείνη, οι Rolling Stones του ζήτησαν να ανοίξει τη συναυλία τους στο Λος Άντζελες, όπου έπαιξε μπροστά σε ένα από τα μεγαλύτερα πλήθη ολόκληρης της καριέρας του.

Όταν ανέβηκε στη σκηνή με μία εκκεντρική εμφάνιση, το κλασικό ροκ ακροατήριο δεν ήξερε πώς να αντιδράσει και τη στιγμή που τραγούδησε το «Jack U Off», οι θεατές έχασαν την ψυχραιμία τους και άρχισαν να φωνάζουν ομοφοβικά συνθήματα και να πετούν αντικείμενα στη σκηνή, αναγκάζοντας τον Prince και την μπάντα να διακόψουν την εμφάνισή τους.

Το τραγούδι ήταν ακούσια ομοερωτικό και γράφτηκε για μία γυναίκα.

Μετά το συμβάν, ο διοργανωτής της συναυλίας, Bill Graham, αποδοκίμασε το κοινό για την ενέργειά του, λέγοντας ότι σε λίγα χρόνια θα πληρώνουν πολλά χρήματα για να δουν τον Prince. Έκανε λάθος… Ο Prince έγινε ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες στον πλανήτη μέσα σε ένα χρόνο.

Διαφήμιση

«Nasty Girl» (1982)

Παρόλο που δεν είναι τραγούδι του Prince, το έγραψε, έκανε παραγωγή και ακούγεται στην πραγματικότητα να φωνάζει στο τέλος του τραγουδιού.

Το «Nasty Girl» κυκλοφόρησε ως το πρώτο single των Vanity 6. Η Vanity, κατά κόσμον Denise Matthews, ήταν Καναδή μοντέλο / τραγουδίστρια που αποτελούσε η σύντροφο τότε του Prince. Τη συνάντησε στα American Music Awards και είδε τη «γυναικεία εκδοχή του». Ήθελε να της αλλάξει το όνομά σε Vagina, αλλά φυσικά η δισκογραφική εταιρεία δεν το επέτρεψε και έτσι πήρε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Vanity.

Το «Nasty Girl» παρουσιάζει τη Vanity ως σεξουαλική μηχανή, που «ψάχνει για έναν άνθρωπο να την αγαπάει / Όπως ποτέ δεν την είχαν αγαπήσει». Ενώ δεν ήταν ασυνήθιστα τα ερωτικά τραγούδια που τραγουδούσαν γυναίκες, ήταν σχεδόν αδύνατο για την κοινωνία της διαπόμπευσης να αποδεχθεί μία δυναμική γυναίκα να τραγουδά «τραγούδια λαγνείας» στα ποπ ραδιόφωνα.

Αν και το «Nasty Girl» ήταν Νο. 1 επιτυχία στα dance charts, θα ήταν η τελευταία κυκλοφορία των Vanity 6.

Μετά από μία σύντομη και ταραχώδη σχέση, ο Prince και η Vanity χώρισαν, ενώ η τελευταία εκδιώχθηκε και από το γκρουπ και αντικαταστάθηκε από την Apollonia, μία ξεδιάντροπη σωσίας της.

Αλλά η Vanity και ο Prince θα πραγματοποιούσαν παρόμοιες ζωές στη συνέχεια. Και οι δύο θα στραφούν στη θρησκεία αργότερα και οι δύο θα αλλάξουν τα ονόματά τους για να κάνουν διάλειμμα από τον προηγούμενο εαυτό τους και, δυστυχώς, και οι δύο θα πεθάνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες διαφορά ο ένας από τον άλλον.

«Erotic City» (1984)

Το «Erotic City» είναι μία μαρτυρία για το πόσο τεράστιος ήταν ο Prince μετά το «Purple Rain». Εκείνος ο θρυλικός δίσκος πρότεινε τέσσερις Top 10 επιτυχίες – δύο από τις οποίες πήγαν στο Νο. 1 – και τα ραδιόφωνα ήταν απελπισμένος για νέα «πιασάρικα» τραγούδια από τον Prince για να τα μεταδώσουν.

Βρήκαν ένα στην Β’ πλευρά του «Let’s Go Crazy», το ντουέτο «Erotic City» με την προστατευόμενη, συνεργάτη και φίλη του, Sheila E.

«Darling Nikki» (1984)

Αναμφισβήτητα το πιο διάσημο από τα έντονα σεξουαλικά φορτισμένα τραγούδια του Prince, αν και μόνο λόγω της ένταξής του στο «Purple Rain», το είχαν στη συλλογή τους και οι πιο απλοί οπαδοί του.

Το τραγούδι μιλά για την ιστορία ενός «σεξουαλικού δαίμονα» που ονομάζεται Nikki. Είναι ένα από τα πιο εκλεκτικά τραγούδια του Prince, με ίσα μέρη hard rock και funk.

Φυσικά, ο άλλος λόγος για τον οποίο το τραγούδι ήταν περιβόητο οφείλεται στα σενάρια ότι η σύζυγος του Al Gore, Tipper Gore, ίδρυσε ένα συμβουλευτικό κέντρο μουσικής απευθυνόμενο σε γονείς, το 1985, αφού είδε την 11χρονη κόρη της να ακούει αυτό το τραγούδι.

«Sugar Walls» (1985)

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, η Σκωτσέζα τραγουδίστρια Sheena Easton ήταν γνωστή για σεμνά τραγούδια όπως τα «9 to 5 (Morning Train)» και «Telephone», με τα οποία θα είχε αγαπηθεί αν δεν την αναλάμβανε ο Prince για να πάρουν τα πράγματα λιγότερο… σεμνή τροπή.

Ο Prince έγραψε και δημιούργησε ένα νέο τραγούδι που ονομαζόταν «Sugar Walls», χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Alexander Nevermind». Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες, ναι, το «Sugar Walls» είναι πράγματι μια αναφορά στον… κόλπο της.

Σε κάθε περίπτωση, το «Sugar Walls» έγινε επιτυχία φτάνοντας στο Top 10 των ΗΠΑ, προκαλώντας την οργή τόσο της Tipper Gore όσο και του τηλε-ευαγγελιστή Jimmy Swaggart. Η Sheena Easton θα παραμείνει στον κύκλο του Prince και θα συμμετάσχει στο hit single «U Got the Look», το 1987.

«Gett Off» (1991)

Μέχρι τη στιγμή που το «Gett Off» κυκλοφόρησε το 1991, ένα τραγούδι για «32 στάσεις για ένα one night stand» δεν τόσο αμφιλεγόμενο όσο θα ήταν μόλις δέκα χρόνια νωρίτερα, με τον Prince να ανοίγει σε μεγάλο βαθμό το δρόμο για έντονα σεξουαλικοποιημένο περιεχόμενο στην pop.

Αλλά ίσως το πιο διαβόητο πράγμα στο «Gett Off» δεν ήταν το ίδιο τραγούδι, αλλά η παρουσίαση που το συνόδευσε στα MTV Video Music Awards του ίδιου έτους.

Όταν ο Prince γύρισε την πλάτη του και έδειξε τα οπίσθιά του στον κόσμο, που είχαν μείνει ακάλυπτα από το διχτυωτό κίτρινο κουστούμι που φορούσε, έγινε θέμα συζήτησης σε όποιον παρακολουθούσε εκείνη τη στιγμή την τηλεόρασή του.

«Sexy M.F.» (1992)

Ίσως το τελευταίο αληθινά προκλητικό τραγούδι που κυκλοφόρησε ο Prince ήταν το «Sexy MF», ο τίτλος του οποίου άλλαξε σε «Sexy Mutha» για να γίνει πιο εύληπτο στα ραδιόφωνα.

Το τραγούδι ήταν πρόδρομος για μία δεκαετία hip-hop καλλιτεχνών και συγκροτημάτων που θα έφερναν την έκρηξη στις βωμολοχίες. Μετά το «Sexy M.F.», ο Pirnce θα είχε ολοένα και λιγότερο σεξουαλικό περιεχόμενο στους στίχους του, και μέχρι το 2001, που γινόταν Μάρτυρας του Ιεχωβά και δε θα του επιτρεπόταν να χρησιμοποιεί άσεμνη γλώσσα στα τραγούδια και στην καθημερινή ομιλία του.

Το «Sexy M.F.» ήταν, κατά κάποιο τρόπο, το τέλος μιας εποχής.

«Orgasm» (1994)

Οι περισσότεροι δεν ξέρουν αυτό το τραγούδι, εκτός αν είναι πραγματικά σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Prince.

Προέρχεται από το άλμπουμ «Come», το οποίο κυκλοφόρησε εν μέσω της νομικής διαμάχης μεταξύ του Prince και του τότε δισκογραφικής εταιρείας του, Warner Bros. Ως εκ τούτου, ο δίσκος προωθήθηκε ελάχιστα. Το «Orgasm» βασίζεται κατ’ ουσίαν στην κιθάρα, στον ήχο των κυμάτων που παφλάζουν σε μία παραλία και σε μία γυναίκα που έχει οργασμό με τον Prince.

Ο θρύλος λέει ότι ήχος ήταν πραγματικός και ηχογραφήθηκε από τον Prince κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης με μία μυστηριώδη κυρία. Ποια ήταν; Το κοινό προσπαθεί να μαντέψει επί σειρά ετών…

ΠΗΓΗ

Tagged as:

About the author call_made

Νίκος Γεωργακόπουλος

Ο Νίκος Γεωργακόπουλος είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και βρίσκεται στον χώρο απο το 1989 . Με μακρά εμπειρία σε σταθμούς των FM και αργότερα σε διάφορα web ραδιόφωνα. Με ευρωπαϊκή πιστοποίηση ραδιοφωνικού παραγωγού. Απο το 2014 μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης του ιντερνετικού ραδιοφωνικού σταθμού www.simpleradio.gr . Επίσης , αναλαμβάνει την κατασκευή ιστοσελίδων σε περιβάλλον WordPress και την δημιουργία ραδιοφωνικών και ηχητικών spots .

More posts

Be the first to leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Νέα podcasts. Ανεβάστε τα podcast σας στην πλατφόρμα μας και δείτε τα να απογειώνονται !

0%

Συνδεθείτε για να απολαύσετε τα πλήρη πλεονεκτήματα

Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να συνεχίσετε.

LoginRegister

Απολαύστε το πλήρες πλεονέκτημα της premium πρόσβασης.

Go premiumLogin

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation