Background

Φωτιά στον Έβρο: 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης- Νέα δορυφορική εικόνα

Η φωτιά στον Έβρο συνεχίζει να πλήττει την περιοχή για 16η ημέρα, ενώ το πρωί της Κυριακής δημοσιεύτηκαν δορυφορικές εικόνες και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 935.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη φωτιά στον Έβρο, πρόκειται για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος. 

Όπως προκύπτει μάλιστα από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα (στοιχεία έως το πρωί Σαββάτου). 

Από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, προσεγγιστικά καταγράφονται τα εξής στοιχεία σύμφωνα με το Copernicus που αναδημοσιεύει το meteo.gr:

  • 440.180 στρέμματα αφορούν δασικές εκτάσεις (47%)
  • 318.700 στρέμματα αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%)
  • 81.140 στρέμματα αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%)
     
Φωτιά στον Έβρο: 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης- Νέα δορυφορική εικόνα Facebook Twitter
Φωτ.: Meteo

Φωτιά στον Έβρο: Έξω από τη Λευκίμμη το πιο δύσκολο μέτωπο

Σημειώνεται, ότι από το πρωί της Κυριακής, το έργο της πυροσβεστικής εστιάζεται στον Προβατώνα. Ήδη, για την κατάσβεσή της ετοιμάζονται να επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Ο οικισμός της Λευκίμμης Έβρου σώθηκε την τελευταία στιγμή από την πύρινη λαίλαπα που την απειλούσε το Σάββατο το απόγευμα. Η φωτιά κοντά στα πρώτα σπίτια.

Στα μέτωπα της φωτιάς του Εβρου επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 122 πυροσβεστικά οχήματα, δείχνοντας την σοβαρότητα της κατάστασης παρά την καλύτερα εικόνα στην περιοχή. «Ενώ πιάνουμε το ένα μέτωπο, ξεπηδούν νέα μέτωπα», είπε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, κάνοντας λόγο για 19 πυρκαγιές συνολικά στον Έβρο μόνο στις 21 Αυγούστου.

Αρτοποιός για φωτιά στον Έβρο: «Είναι μια πυρκαγιά που δεν είναι συνηθισμένη»

«Χτες επιχειρούσαμε στη Δαδιά. Αν δει κανείς τον χάρτη, από τη Δαδιά ως τη Λευκίμμη και τον Προβατώνα μιλάμε για μια απόσταση 25 χιλιομέτρων. Πρόκειται για ένα μέτωπο που ξεπήδησε από το πουθενά και μας δημιούργησε προβλήματα. Κι ενώ μπορώ να πω ότι υπήρχε μια γενικότερη ύφεση στην περιοχή- στο Σουφλί, στη Δαδιά, κοντά στη Λευκίμμη- ξαφνικά έγινε στα 25 χλμ. μια νέα έναρξη, μια νέα εστία, όπως αυτές οι ενάρξεις που είχαμε την 21η Αυγούστου», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Ο κ. Αρτοποιός πρόσθεσε ότι πέρα από το μέτωπο μεταξύ Λευκίμμης και Προβατώνα, «σχεδόν όλα τα άλλα μέτωπα έχουν αντιμετωπιστεί». Τόνισε ότι από εδώ και πέρα «δεν θα είναι υπόθεση μιας μέρας προκειμένου να σβηστεί και το τελευταίο καντηλάκι». Όμως, επεσήμανε, αν αντιμετωπιστούν τα μέτωπα σε Λευκίμμη και Προβατώνα, τότε «η φωτιά θα είναι πλέον πιο διαχειρίσιμη».

«Όλοι κάνουν ανάλυση πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η πυρκαγιά, ωστόσο την 21η Αυγούστου που είχαμε την έκρηξη της πυρκαγιάς στη Δαδιά, είχαμε σε 8 ώρες 19 συμβάντα στην ευρύτερη περιοχή» συμπλήρωσε.

«Είναι ένα μεγάλο μέτωπο, το πιο δύσκολο κομμάτι είναι έξω από τη Λευκίμμη, στο υπόλοιπο αντιμετωπίζουμε διάσπαρτες εστίες. Δεν θα είναι υπόθεση μιας ημέρας προκειμένου να σβήσει και το τελευταίο καντηλάκι. Όμως η πυρκαγιά θα είναι πιο αντιμετωπίσιμη, πιο διαχειρίσιμη. Αν αντιμετωπίσουμε τη Λευκίμμη και τον Προβατώνα, σε όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, εντός μιας μεγάλης περιμέτρου» επισήμανε ο Γιάννης Αρτοποιός.  

«Είναι μια πυρκαγιά που δεν είναι συνηθισμένη.  Έχει τα χαρακτηριστικά μιας mega fire. Είναι μια πυρκαγιά σε συμπαγές, πυκνόφυτο δάσος. Πολλές φορές το νερό των αεροσκαφών δεν μπορεί να φτάσει κάτω γιατί είναι τόσο συμπαγές. Πυροσβέστες μπαίνουν έρποντας σε αυτό το πυκνό δάσος για να κάνουν κατάσβεση» σημείωσε. 

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα 

Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα για πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιά προβλέπεται σήμερα για τις παρακάτω περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)

ΠΗΓΗ

About the author call_made

Νίκος Γεωργακόπουλος

Ο Νίκος Γεωργακόπουλος είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και βρίσκεται στον χώρο απο το 1989 . Με μακρά εμπειρία σε σταθμούς των FM και αργότερα σε διάφορα web ραδιόφωνα. Με ευρωπαϊκή πιστοποίηση ραδιοφωνικού παραγωγού. Απο το 2014 μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης του ιντερνετικού ραδιοφωνικού σταθμού www.simpleradio.gr . Επίσης , αναλαμβάνει την κατασκευή ιστοσελίδων σε περιβάλλον WordPress και την δημιουργία ραδιοφωνικών και ηχητικών spots .

More posts

Be the first to leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Νέα podcasts. Ανεβάστε τα podcast σας στην πλατφόρμα μας και δείτε τα να απογειώνονται !

0%

Συνδεθείτε για να απολαύσετε τα πλήρη πλεονεκτήματα

Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να συνεχίσετε.

LoginRegister

Απολαύστε το πλήρες πλεονέκτημα της premium πρόσβασης.

Go premiumLogin

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation