Background

Φωτιές: 51 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο- Μεγάλη προσοχή στους κεραυνούς

Μπορεί ο καιρός να αλλάζει ραγδαία και η επέλαση της κακοκαιρίας Daniel να έχει ξεκινήσει κατά τόπους, ωστόσο η πυροσβεστική μέσα στο τελευταίο 24ωρο ήρθε αντιμέτωπη με 51 φωτιές και προειδοποιεί για πυρκαγιές από κεραυνούς τις επόμενες μέρες. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής εκδηλώθηκαν 51 φωτιές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 82 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια. Οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Νωρίτερα σημειώθηκε η φωτιά στην Σταμάτα, όπου έγινε και μια προσαγωγή υπόπτου. Η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. 

«Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο σημείο της πυρκαγιάς και αποφύγαμε τα χειρότερα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης για τη φωτιά και στη συνέχεια τόνισε: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι συνέδραμαν, πυροσβέστες, αστυνομικούς, εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, υπαλλήλους και στελέχη του δήμου, αντιδημάρχους και αιρετούς. Θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου να είμαστε σε εγρήγορση και να κάνουμε ό,τι απαιτείται για την προστασία της περιοχής μας και των συμπολιτών μας».

Ο δήμαρχος Διονύσου ανέφερε ακόμη πως δεν έχουν προκύψει σημαντικές ζημιές, αν και κάποια στιγμή απειλήθηκαν σπίτια. Χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, η φωτιά περιορίστηκε σημαντικά και αποφεύχθηκε η επέκτασή της. Ο δήμος διέθεσε και πούλμαν της δημοτικής συγκοινωνίας για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης πολιτών από το σημείο της φωτιάς. Για τις επόμενες ώρες θα υπάρξει αυξημένη επιφυλακή στα σημεία της πυρκαγιάς λόγω του φόβου αναζωπυρώσεων.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία καθώς μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Παράλληλα, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Φωτιές: Κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Τρίτη 

Κίνδυνος πυρκαγιάς υφίσταται και για αύριο Τρίτη παρά τις επερχόμενες καταιγίδες. Η πυροσβεστική συνιστά την προσοχή σε περιπτώσεις κεραυνών. Αυτό φαίνεται και στον χάρτη κινδύνου που εξέδωσε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. 

Οι κεραυνοί αποτελούν φυσικό παράγοντα με σημαντική επίδραση στη δραστηριότητα των δασικών πυρκαγιών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη μας αποτελούν την κύρια αιτία έναρξης πυρκαγιών.

ΠΗΓΗ

About the author call_made

Νίκος Γεωργακόπουλος

Ο Νίκος Γεωργακόπουλος είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και βρίσκεται στον χώρο απο το 1989 . Με μακρά εμπειρία σε σταθμούς των FM και αργότερα σε διάφορα web ραδιόφωνα. Με ευρωπαϊκή πιστοποίηση ραδιοφωνικού παραγωγού. Απο το 2014 μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης του ιντερνετικού ραδιοφωνικού σταθμού www.simpleradio.gr . Επίσης , αναλαμβάνει την κατασκευή ιστοσελίδων σε περιβάλλον WordPress και την δημιουργία ραδιοφωνικών και ηχητικών spots .

More posts

Be the first to leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Νέα podcasts. Ανεβάστε τα podcast σας στην πλατφόρμα μας και δείτε τα να απογειώνονται !

0%

Συνδεθείτε για να απολαύσετε τα πλήρη πλεονεκτήματα

Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να συνεχίσετε.

LoginRegister

Απολαύστε το πλήρες πλεονέκτημα της premium πρόσβασης.

Go premiumLogin

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation